Witam, mam problem z takim zadaniem. Osobiście zrobiłem tylko rysunek do tego zadania, nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
Przez dowolny punkt A okręgu górnej podstawy walca poprowadzono przekrój płaszczyzny zawierającą oś walca. W dolnej podstawie walca poprowadzono średnicę BC, prostopadłą do przekroju osiowego. Promień podstawy walca ma długość r oraz \(\angle BAC = \alpha\) , gdzie \(\alpha \in (0, \frac{ \pi }{2} )\) Oblicz objętość tego walca.
Objętość walca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Przekrój osiowy walca jest prostokątem.
BA to przekątna prostokąta
BC = 2r to średnica podstawy.
Musisz obliczyć wysokość walca,czyli AC.
\(tg \alpha = \frac{|BC|}{|AC|}= \frac{2r}{h}\)
\(h= \frac{2r}{tg \alpha }\)
\(V= \pi r^2 \cdot h= \pi \cdot r^2 \cdot \frac{2r}{tg \alpha }= \frac{2 \pi r^3}{tg \alpha }\)
BA to przekątna prostokąta
BC = 2r to średnica podstawy.
Musisz obliczyć wysokość walca,czyli AC.
\(tg \alpha = \frac{|BC|}{|AC|}= \frac{2r}{h}\)
\(h= \frac{2r}{tg \alpha }\)
\(V= \pi r^2 \cdot h= \pi \cdot r^2 \cdot \frac{2r}{tg \alpha }= \frac{2 \pi r^3}{tg \alpha }\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Rysunek masz tutaj:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=7055
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=7055
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.