a)Zmniejsz o połowę wartość danego wyrażenia
\(\frac{7}{8}\)*\(2^{2}\)-\(\frac{2}{3}\)*(1 \(\frac{1}{2})\)\(^{2}\)]-\(\frac{1}{2}\))
b)Oblicz 30% wartości wyrażenia
\(-(-2)^{3}\):1,6-[1\(\frac{1}{3}\)*\((-2)^{-2}\)+\(\frac{4}{5}\)*\(\sqrt{6 \frac{1}{4}}\)]*0,75
2 Zadania z działań na liczbach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 maja 2010, 22:23
- Podziękowania: 2 razy
a)
\(= \[\frac{7}{8} \cdot 4 - \frac{2}{3} \cdot \(\frac{3}{2}\)^2\]:\(-\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{2} - \frac{2}{3} \cdot \frac{9}{4}\) \cdot (-2) = \(\frac{7}{2} - \frac{3}{2}\) \cdot(-2) = \frac{4}{3} \cdot (-2) = -4\)
\(-4 \cdot 0,5 = -2\)
b)
\(=-(-8) : \frac{16}{10} - \[\frac{4}{3} \cdot \frac{1}{4} + \frac{4}{5} \cdot \sqrt{\frac{25}{4}}\] \cdot \frac{3}{4} = 8 \cdot \frac{5}{8} - \(\frac{1}{3} + \frac{4}{5} \cdot \frac{5}{4}\) \cdot \frac{3}{4}= 5 -\(\frac{1}{3}+1\) \cdot \frac{3}{4} = 5-\frac{4}{3} \cdot \frac{3}{4} = 5-1=4\)
\(4 \cdot 0,3 = 1,2 = \frac{12}{10} = \frac{6}{5}\)
\(= \[\frac{7}{8} \cdot 4 - \frac{2}{3} \cdot \(\frac{3}{2}\)^2\]:\(-\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{2} - \frac{2}{3} \cdot \frac{9}{4}\) \cdot (-2) = \(\frac{7}{2} - \frac{3}{2}\) \cdot(-2) = \frac{4}{3} \cdot (-2) = -4\)
\(-4 \cdot 0,5 = -2\)
b)
\(=-(-8) : \frac{16}{10} - \[\frac{4}{3} \cdot \frac{1}{4} + \frac{4}{5} \cdot \sqrt{\frac{25}{4}}\] \cdot \frac{3}{4} = 8 \cdot \frac{5}{8} - \(\frac{1}{3} + \frac{4}{5} \cdot \frac{5}{4}\) \cdot \frac{3}{4}= 5 -\(\frac{1}{3}+1\) \cdot \frac{3}{4} = 5-\frac{4}{3} \cdot \frac{3}{4} = 5-1=4\)
\(4 \cdot 0,3 = 1,2 = \frac{12}{10} = \frac{6}{5}\)
a)
Nie wiem, gdzie zaczyna się kwadratowy nawias. Czy na samym początku?
b)
\(-(-2)^3:1,6-[1\frac{1}{3}\cdot(-2)^{-2}+\frac{4}{5}\cdot\sqrt{6\frac{1}{4}}]\cdot0,75=\\=-(-8):1,6-[\frac{4}{3}\cdot\frac{1}{4}+\frac{4}{5}\cdot\sqrt{\frac{25}{4}}]\cdot\frac{3}{4}=\\=5-[\frac{1}{3}+\frac{4}{5}\cdot\frac{5}{2}]\cdot\frac{3}{4}=\\=5-[\frac{1}{3}+2]\cdot\frac{3}{4}=5-\frac{7}{3}\cdot\frac{3}{4}=5-\frac{7}{4}=\frac{13}{4}\)
\(30%\cdot\frac{13}{4}=\frac{3}{10}\cdot\frac{13}{4}=\frac{39}{40}\)
Nie wiem, gdzie zaczyna się kwadratowy nawias. Czy na samym początku?
b)
\(-(-2)^3:1,6-[1\frac{1}{3}\cdot(-2)^{-2}+\frac{4}{5}\cdot\sqrt{6\frac{1}{4}}]\cdot0,75=\\=-(-8):1,6-[\frac{4}{3}\cdot\frac{1}{4}+\frac{4}{5}\cdot\sqrt{\frac{25}{4}}]\cdot\frac{3}{4}=\\=5-[\frac{1}{3}+\frac{4}{5}\cdot\frac{5}{2}]\cdot\frac{3}{4}=\\=5-[\frac{1}{3}+2]\cdot\frac{3}{4}=5-\frac{7}{3}\cdot\frac{3}{4}=5-\frac{7}{4}=\frac{13}{4}\)
\(30%\cdot\frac{13}{4}=\frac{3}{10}\cdot\frac{13}{4}=\frac{39}{40}\)