Zadanie o górnikach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
- Podziękowania: 26 razy
Zadanie o górnikach
Pierwsza brygada górników w ciągu 1 godziny wydobywa średnio o 10,5t węgla więcej niż druga brygada. Pierwsza brygada w ciągu kilku godzin wydobywa 108t węgla, a druga w tym samym czasie 66t węgla. Ile godzin musi pracować druga brygada z tą samą wydajnością, aby wydobyć 1485t węgla?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x\)-tyle w 1 h wydobywa druga brygada
\(x+10,5\)--tyle w 1h wydobywa pierwsza brygada
\(\{t(x+10,5)=108\\tx=66\;\;\;\;t---czas\)
\(tx+10,5t=108
66+10,5t=108
10,5t=42
t=4\)
Czas pracy potrzebny na wydobycie 108 ton węgla przez pierwszą brygadę wynosi 4 godziny,w tym czasie druga brygada
wydobywa 66 ton.Obliczamy ile wydobywa w czasie 1 godziny.
\(4x=66\;\;\; \Rightarrow \;\;\;x=16,5\)
Takie jest wydobycie drugiej brygady w czasie 1 h.
\(z\)-czas potrzebny drugiej brygadzie na wydobycie 1485 ton węgla
\(16,5z=1485
z= \frac{1485}{16,5}
z=90\)
Druga brygada musi pracować 90 godzin.
\(x+10,5\)--tyle w 1h wydobywa pierwsza brygada
\(\{t(x+10,5)=108\\tx=66\;\;\;\;t---czas\)
\(tx+10,5t=108
66+10,5t=108
10,5t=42
t=4\)
Czas pracy potrzebny na wydobycie 108 ton węgla przez pierwszą brygadę wynosi 4 godziny,w tym czasie druga brygada
wydobywa 66 ton.Obliczamy ile wydobywa w czasie 1 godziny.
\(4x=66\;\;\; \Rightarrow \;\;\;x=16,5\)
Takie jest wydobycie drugiej brygady w czasie 1 h.
\(z\)-czas potrzebny drugiej brygadzie na wydobycie 1485 ton węgla
\(16,5z=1485
z= \frac{1485}{16,5}
z=90\)
Druga brygada musi pracować 90 godzin.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.