wielomiany i funcje wymierne, zad.tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
progresywnie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2009, 16:25

wielomiany i funcje wymierne, zad.tekstowe

Post autor: progresywnie »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, za które nawet nie wiem jak się zabrać: Firma chce kupić 20 fartuchów roboczych za kwotę nie większą niż 2500 zł. Zamierza kupić fartuchy nylonowe w cenie 38 zł oraz brezentowe w cenie 150 zł. Jaką największą ilość fartuchów brezentowych może kupić ta firma?
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

x-ilość fartuchów nylonowych
y-ilość fartuchów brezentowych
38x + 150y =2500
x+y=20

rozwiążujesz powyższy układ równań

i wychodzi:
y=15,5....
odp Firma może kupić 15 fartuchów brezentowych
progresywnie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2009, 16:25

Post autor: progresywnie »

Dziękuję!
progresywnie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2009, 16:25

Post autor: progresywnie »

Jak rozwiązać coś takiego: (10a+5b)/: 2a=c
10a+5b=2ac
5b=a(2c-10) stąd:
(4a-3b)/:7b=[4*5b/(2c-10)-3b]/(7b)= ?
To już inne zadanie, nie umiem dokończyć. :/
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

tutaj masz 3 niewiadome. Tego zadania się nie da obliczyć
ODPOWIEDZ