wyznacz x i y

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
serwer1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2009, 17:17

wyznacz x i y

Post autor: serwer1 »

Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu 2 zadań :/ sam se nie dam rady - nic z tych rzeczy nie pamiętam, no może troszkę pamiętam, a le ta wiedza jest zbyt nikła bym mógł ryzykować.

Zad.1
Wyznacz z i y wiedząc, że w ciągu (3,5,x,y) trzy pierwsze wyrazy tworzą ciąg arytmetyczny, a trzy ostatnie geometryczny.

Zad.2
Rozwiąż:
\(2^{x^2-3x}=1\)

Pomóżcie ktoś proszę :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zadanie 2
\(2^{x^2-3x}=1\\
2^{x^2-3x}=2^0\\
x^2-3x=0\\
x(x-3)=0\\
x=0 \ lub \ x-3=0\\
x=0 \ lub \ x=3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
serwer1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2009, 17:17

Post autor: serwer1 »

dzięki :) dzięki, dzięki :D
Jeszcze 1 zadanie by się przydało... jak by ktoś rozwiązał to zaoszczędził by mi paru problemów :
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

no to masz pierwsze :
3 , 5 , x -c. arytm
3+x=10
x=7

5, x , y -c.geom
5y=xkwadrat za x podstawiasz 7
5y=49
y=49/5
serwer1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2009, 17:17

Post autor: serwer1 »

dziękuję :) bardzo
ODPOWIEDZ