zadania z grupy inne!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

zadania z grupy inne!

Post autor: maggy97 »

Proszę o pomoc w następujących zadaniach:
1/ ZNAJDŹ NAJWIĘKSZĄ I NAJMNIEJSZĄ LICZBĘ PIERWSZĄ , KTÓRA JEST DZIELNIKIEM LICZBY 7290.

2/ WOJTEK ZAUWAŻYŁ, ŻE ABY PODZIELIĆ LICZBĘ 5 i jedna trzecia przez cztery trzecie wystarczy odjąć od niej cztery trzecie (sprawdź to!). Chciał znależć liczbę , od której wystarczy odjąć ułamek trzy drugie, aby otrzymać wynik dzielenia jej przez ten ułamek. Niestety, nie udało mu się. Zrób to za niego.

3/ -Dziasdku, ile masz lat?-zapytała Basia podczas swoich dwunastych urodzin.
-Mam tyle, ile twoi rodzice mieli razem wtedy, gdy ty się urodziłaś.
-Mamo, ile masz lat?
-Cztery razy tyle, ile ty masz.
-A tato?
-Tato ma o jedną ósmą lat mniej, niż ja.
-A..., to znaczy, że dziadek ma...
Ile lat ma dziadek?

4/ Ćwiartka okręgu oraz dwa promienie wyznaczają figurę, w którą wpisano łamaną ACDB. Wiedząc, że kąt BAC= 60 stopni oblicz miarę kąta BDC.

5/ Dwa jednakowe sześciany umieszczono tak, że mają jedną ścianę wspólną. Podaj miary kątów czworokąta GBDK.

BARDZO PROSZĘ O POMOC
MAGGY97
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Po rozłożeniu liczby 7290 na czynniki pierwsze mamy:

\(7290=2\cdot3^6\cdot5\).

Najmniejszą liczbą pierwszą dzielącą liczbę 7290 jest liczba 2, a największą taka liczbą jest 5.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(5\frac{1}{3}:\frac{4}{3}=\frac{16}{3}:\frac{4}{3}=4\\5\frac{1}{3}-\frac{4}{3}=5\frac{1}{3}-1\frac{1}{3}=4\)

a- poszukiwana liczba

\(a:\frac{3}{2}=a-\frac{3}{2}\\a\cdot\frac{2}{3}=a-\frac{3}{2}\\\frac{2}{3}a=a-\frac{3}{2}\\-\frac{1}{3}a=-\frac{3}{2}\ /\cdot(-3)\\a=\frac{9}{2}\\a=4\frac{1}{2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
Obecnie:
\(12\)- wiek Basi
\(4\cdot12=48\)- wiek mamy
\(48-\frac{1}{8}\cdot48=48-6=42\)- wiek taty

W roku urodzenia się Basi (12 lat temu):
\(48-12=36\)- wiek mamy
\(42-12=30\)- wiek taty

Dziadek ma: 36+30=66 lat.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy do zadań 3. i 4. były dane jakieś rysunki?
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

tak, ale nie wiem jak je tu zamieścić
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To je opisz.
3.
Gdzie leżą punkty: A, B, C, D?
4.
Jak nazywają się sześciany?
Bo trzeba wiedzieć, gdzie leżą poszczególne punkty.
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

D
I C
I
I
I
I
A----------------------------------B
TAK MNIEJ WIĘCEJ WYGLADA RYSUNEK DO ZADANIA Z OKRĘGIEM. PUNKT D JEST POŁĄCZONY Z PUNKTEM B. PUNKT A JEST POŁĄCZONY Z PUNKTEM C. PUNKT C JEST POŁĄCZONY Z PUNKTEM D PUNKT D JEST POŁĄCZONY PO KOLEI Z PUNKTEM C I B LEKKIM OKRĘGIEM. KĄT DAB JEST KĄTEM PROSTYM, KTÓRY DZIELI PROMIEŃ ACNA DWA KATY O RÓŻNYCH MIARACH.
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

D
. C
.
.
.
.
.
A....................................B.
TO JEST WŁAŚCIWY RYSUNEK
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

AJ, TEN PUNKT C JEST KILKA CM DALEJ OD STRONY LEWEJ
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

AJ, TEN PUNKT C JEST KILKA CM DALEJ OD STRONY LEWEJ
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

AJ, TEN PUNKT C JEST KILKA CM DALEJ OD STRONY LEWEJ
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy jest tak, że:
A- to środek okręgu, odcinki AB i AD to prostopadłe promienie okręgu, punkt C leży na ćwiartce okręgu, na łuku BD?

Jeśli tak, to kąt BAC to kąt środkowy oparty na łuku BC, a kąt BDC to kąt wpisany oparty na tym samym łuku BC, więc jest 2 razy mniejszy od kąta BAC, więc ma miarę \(30^0\)
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

Post autor: maggy97 »

tak, właśnie tak wygląda ten rysunek i jest to wszystko zgodne z Tym co Pani napisała.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A co z sześcianami?
ODPOWIEDZ