gazy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
topola
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 paź 2010, 21:46
Płeć:

gazy

Post autor: topola »

1.Dlaczego zderzen czasteczek wieloatomowych rzeczywistych gazow nie mozemy uwazac za w pelni sprezyste?
2.Na orbicie(cisnienie p=0) swobodnie krazacy ternos o objetosci 0,5l wypelniony powietrzem znajdujacym sie w normalnych warunkach (p=101325Pa, T=293K) doznal mikrozderzenia i z mikrootworu zaczelo uchodzic powietrze w ilosci N=10do10 czasteczek na sekunde. Po jakim czasie oprozni sie termos?
ODPOWIEDZ