elektrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

elektrostatyka

Post autor: kasia90010 »

Byłabym wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu, ponieważ jutro mam kartkówkę, a nie wiem za bardzo jak go zrobić.

Dodatni ładunek o wartości Q1=4C znajduje się w odległości r=3m od ujemnego ładunku Q2=1C. Gdzie, na linii przechodzącej przez oba ładunki, znajduje się punkt, w którym natężenie pola elektrostatycznego równa się 0?

Moje rozwiązanie nie za bardzo mnie przekonuje:
Ew=0
E1=-E2
k*|Q1|/(3-x)^2 = - k*|Q2|/x^2
(3-x)^2 = -4x^2
-2x=3-x
x=3m
????? wiem, że ma wyjść 3 metry, ale mój wynik jest "oszukany". opuściłam minusa.... nie mam pojęcia jak to zrobić
a czy ten punkt musi leżeć pomiędzy ładunkami?

Z góry bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ