sposrod pkt o wspolrzednych (x,y)
x nalezy do (-1,2)
y nalezy do (-3,6,4)
oblicz prawdopodobienstwa zdarzenia, ktore polega na tym, ze tak wybrane pkt znajdują się na wykresie funkcji y=3x
w internecie widze 2 sposoby rozwiazania tego zadania: prosty i trudniejszy, ale obydwa maja inne wyniki
zatem prosze o odpowiedz i wyjasnienie
prawdopodobienstwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
i nie wiem czemy ale w zadaniach na zadania.info jest inaczej zrobione takiego typu zadanie
to jest zadanie
Ze zbioru punktów o współrzędnych (x,y ) , gdzie x ∈ {1 ,2 ,3} zaś y ∈ {2,4} wybrano losowo dwa różne punkty. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A – wylosowane punkty należą do prostej o równaniu y = 2x ;
Pierwszą współrzędną losowanego punktu możemy wybrać na 3 sposoby, a drugą na 2, więc losujemy spośród
3⋅ 2 = 6
punktów. Jeżeli za zdarzenia elementarne przyjmiemy dwuelementowe zbiory wylosowanych punktów, to mamy
|Ω | = \({6 \choose 2}= \frac{6 \cdot 5}{2} = 15\)
* W danym zbiorze punktów są tylko dwa punkty spełniające warunek y = 2x : są to (1,2) i (2,4) . Jest zatem jedno zdarzenie sprzyjające i prawdopodobieństwo wynosi \(P= \frac{1}{15}\)
to jest zadanie
Ze zbioru punktów o współrzędnych (x,y ) , gdzie x ∈ {1 ,2 ,3} zaś y ∈ {2,4} wybrano losowo dwa różne punkty. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A – wylosowane punkty należą do prostej o równaniu y = 2x ;
Pierwszą współrzędną losowanego punktu możemy wybrać na 3 sposoby, a drugą na 2, więc losujemy spośród
3⋅ 2 = 6
punktów. Jeżeli za zdarzenia elementarne przyjmiemy dwuelementowe zbiory wylosowanych punktów, to mamy
|Ω | = \({6 \choose 2}= \frac{6 \cdot 5}{2} = 15\)
* W danym zbiorze punktów są tylko dwa punkty spełniające warunek y = 2x : są to (1,2) i (2,4) . Jest zatem jedno zdarzenie sprzyjające i prawdopodobieństwo wynosi \(P= \frac{1}{15}\)
Ale to są dwa zupełnie inne zadania- może niedokładnie przepisałeś treść.
1.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrany punkt należy do prostej o danym równaniu- i to ja liczyłam.
2.
Wybieramy losowo dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że oba tak wybrane punkty należą do prostej o danym równaniu- to jest rozwiązanie zacytowane przez Ciebie.
Przepisz DOKŁADNIE treść zadania, to je rozwiążemy.
1.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrany punkt należy do prostej o danym równaniu- i to ja liczyłam.
2.
Wybieramy losowo dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że oba tak wybrane punkty należą do prostej o danym równaniu- to jest rozwiązanie zacytowane przez Ciebie.
Przepisz DOKŁADNIE treść zadania, to je rozwiążemy.
Jeśli przepisałaś dokładnie treść, to zadanie według mnie jest źle sformułowane.
Postaram się wyjaśnić różnicę między zadaniami, które zacytowałam wcześniej.
Wszystkich wybranych w ten sposób punktów jest 6.
Są to punkty: (-1, -3), (-1, 6), (-1, 4), (2, -3), (2, 6), (2, 4). Dwa spośród nich leżą na prostej o równaniu y=3x.
Zad. 1.
Oblicz prawdopodobieństwo, że punkt wybrany spośród opisanych punktów leży na prostej o równaniu y=3x.
Wtedy \(\overline{\overline{\Omega}} =6\), bo \(\Omega\) to zbiór wszystkich takich punktów.
\(\overline{\overline{A}} =2\), bo 2 punkty spełniaja podany warunek
Stąd: \(P(A)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\).
Zad. 2.
Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa wybrane punkty leżą na prostej o równaniu y=3x.
Zbiór \(\Omega\) to tutaj zbiór par (dwójek) punktów spośród 6 punktów. Takich par punktów jest \({6 \choose 2} =\frac{6\cdot5}{2}=15\). Więc \(\overline{\overline{\Omega}} =15\). Ponieważ tylko dwa punkty spełniaja warunek zadania, więc jest tylko jedna para punktów leżących na zadanej prostej. Stąd \(\overline{\overline{A}} =1\)
I \(P(A)=\frac{1}{15}\).
Postaram się wyjaśnić różnicę między zadaniami, które zacytowałam wcześniej.
Wszystkich wybranych w ten sposób punktów jest 6.
Są to punkty: (-1, -3), (-1, 6), (-1, 4), (2, -3), (2, 6), (2, 4). Dwa spośród nich leżą na prostej o równaniu y=3x.
Zad. 1.
Oblicz prawdopodobieństwo, że punkt wybrany spośród opisanych punktów leży na prostej o równaniu y=3x.
Wtedy \(\overline{\overline{\Omega}} =6\), bo \(\Omega\) to zbiór wszystkich takich punktów.
\(\overline{\overline{A}} =2\), bo 2 punkty spełniaja podany warunek
Stąd: \(P(A)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\).
Zad. 2.
Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa wybrane punkty leżą na prostej o równaniu y=3x.
Zbiór \(\Omega\) to tutaj zbiór par (dwójek) punktów spośród 6 punktów. Takich par punktów jest \({6 \choose 2} =\frac{6\cdot5}{2}=15\). Więc \(\overline{\overline{\Omega}} =15\). Ponieważ tylko dwa punkty spełniaja warunek zadania, więc jest tylko jedna para punktów leżących na zadanej prostej. Stąd \(\overline{\overline{A}} =1\)
I \(P(A)=\frac{1}{15}\).