Witam mam problem z następującym zadaniem które wysyłam w linku
http://img525.imageshack.us/img525/5732/matema.jpg
"ile punktów wspólnych ma prosta i okrąg l:3x+4y-8=0 okrąg ma promień r=3 ,a środek okręgu jest w punkcie r(-2,pierwiastek z 2)"
.
.
.
"Zbadaj położenie tej prostej i tego okręgu w inny sposób wykorzystaj wiedzę z 1 klasy"
bardzo proszę o inna metodę rozwiązania bo niestety nic nie mogę wydumać sam
pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Prosta i okrąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\begin{cases} (x+2)^2+(y- \sqrt{2})^2=9 \\ y=- \frac{3}{4}x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} (x+2)^2+(- \frac{3}{4}x + 2 - \sqrt{2})^2=9 \\ y=- \frac{3}{4}x + 2 \end{cases}\)
\(25x^2 + 8x(3 \sqrt{2} + 2) - 64 \sqrt{2} + 16=0\)
I teraz \(\Delta\)
\(\begin{cases} (x+2)^2+(- \frac{3}{4}x + 2 - \sqrt{2})^2=9 \\ y=- \frac{3}{4}x + 2 \end{cases}\)
\(25x^2 + 8x(3 \sqrt{2} + 2) - 64 \sqrt{2} + 16=0\)
I teraz \(\Delta\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.