iloczyn tangensów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

iloczyn tangensów

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu

1.

\(tg 43^0 * tg 44^0 * tg 45^0 * t g 46^0 * tg 47^0\)

2.

\(ctg 25^0 * ctg35^0*ctg45^0*ctg55^0*ctg65^0\)

dziękuję
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

iloczyn tangensów

Post autor: belferkaijuz »

zauważ:tg 47=tg(90-43)=ctg43 , tg46=tg(90-44)=ctg44 (nie udało się napisać "stopni")
tg(alfa}*ctg(alfa)=1 (założenia dla kąta alfa wtym zadaniu spełnione)
stosując powyższe do Twego zadania otrzymujemy:

(tg43*ctg43)*(tg44*ctg44)*tg45=1*1*1=1 analogicznie :ctg65=ctg(90-25)=tg25; ctg35=ctg(90-55)=tg55, więc

ctg25*ctg35*stg45*ctg55*ctg65=(ctg25*tg25)*(tg55 *ctg55)*ctg45=1*1*1=1 (mnożenie jest przeminne i łączne)
czy napisałam zrozumiale "mimo wszystko"?
pozdrawiam
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo, bardzo dziękuję
pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ