Zad 1)
Oblicz czas (w sekundach) potrzebny do przebycia odcinka drogi 120m przez pojazd poruszajacy sie z predkoscia 108km\h
Zad2)
Pociag jadacy ze srednia szybkoscia 60km\h przebywa pewna trase w ciagu 3 godzin.Z jaka szybkoscia musialby pokonac te trase aby przebyc ja w ciagu 2 godzin i 24 minut.
Zad3)
Po Jakim czasie ruchu jednostajnie przyspieszonego z predkoscia poczatkowa 5m\s cialo osiagnie predkosc 15m\s.Wartosc przyspieszona wynosi 2m\s.Jaka w tym czasie przebedzie droge ?
Zad4)
Znajdz masę ciała(poruszającego sie po prostej),ktore pod dzialaniem sily o wartosci 30N w czasie 5s zmienia swa predkosc z 15m\s na 30m\s
Zad5)
Cialo uzyskuje przyspieszenia 0,6m\s pod wplywem dwoch przeciwnie zwroconych sił F1=240N i F2=60N.Jaka jest masa tego ciała?
Zad6)
Silnik o mocy 600W pracował w czasie 1,5 minuty.Ile wynosi praca wykonana przez ten silnik?
Proste zadania - pomoc !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Niestety, żadne zadanie nie jest rozwiązane w pełni poprawnie...
1. homosapiens rozwiązał je prawie dobrze; tyle że powinno wyjść 4 s, błąd czysto matematyczny.
2. W fizyce trzeba trzymać się jednostek; jeżeli prędkość jest w km/h, to i czas musi być w h.
Dane:
\(v_1 = 60 km/h \\
t_1 = 3 h \\
t_2 = 2 h 24 min = 144 min = 144/60 = 2,4 h \\
v_2 = ?\)
Zauważmy, że w obu rozpatrywanych przypadkach droga jest taka sama. Zapiszmy więc:
\(s_1 = s_2\)
Znamy wzór na prędkość średnią. Wykorzystajmy go, żeby wyznaczyć drogę:
\(v = \frac{s}{t} \\
s = vt\)
Podstawmy więc te wartości do pierwszego wzoru i wyznaczmy \(v_2:\)
\(v_1t_1 = v_2t_2 \\
v_2 = \frac{v_1t_1}{t_2} \\
v_2 = \frac{60 km/h * 3 h}{2,4 h} \\
v_2 = 75 km/h\)
3. Dane:
\(v_1 = 5 m/s \\
v_2 = 15 m/s \\
a = 2 m/s^2 \\
t = ? \\
s = ?\)
Znamy wzór na przyspieszenie w ruchu jednostajnie przyspieszonym. Wyznaczamy z niego czas:
\(a = \frac{v}{t} \\
t = \frac{\Delta v}{a} \\
t = \frac{15 - 5 m/s}{2 m/s^2} \\
t = 5 s\)
\(\Delta v\) Oznacza zmianę prędkości; mogliśmy użyć tego wzoru, gdyż ruch jednostajnie przyspieszony charakteryzuje się tym, że prędkość zwiększa się wciąż tak samo (jak mówi nazwa ), niezależnie od wartości prędkości (np. w tym samym czasie prędkość wzrośnie z 5 do 10 m/s, jak i ze 100 do 105 m/s).
Teraz pozostaje nam wyliczyć drogę przebytą w tym czasie. Wykorzystamy do tego sprytny wzór, który wynika z wykresu zależności prędkości od czasu w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
Jak wiemy, przebyta droga to pole figury pod wykresem. Jest to trapez, w którym:
h = t = 5 s
a = \(v_1\) = 5 m/s
b = \(v_2\) = 15 m/s
\(s = \frac{h (a+b)}{2} \\
s = \frac{t (v_1 + v_2)}{2} \\
s = 50 m\)
4. Dane:
\(F = 30 N \\
t = 5 s \\
\Delta v = 30 m/s - 15 m/s = 15 m/s \\
m = ?\)
Znamy wzór na siłę, który brzmi:
\(F = ma\)
Znamy też wzór na przyspieszenie:
\(a = \frac{\Delta v}{t}\)
Łączymy te dwa wzory i otrzymujemy:
\(F = \frac{m\Delta v}{t}\)
Wyznaczamy masę:
\(m = \frac{Ft}{\Delta v} \\
m = \frac{30 N * 5 s}{15 m/s} \\
m = 10 \frac{kg * m/s^2 * s}{m/s}\\
m = 10 \frac{kg * m/s^2}{m/s^2} \\
m = 10 kg\)
5. Dane:
\(F_1 = 240 N \\
F_2 = 60 N \\
a = 0,6 m/s^2 \\
m = ?\)
Musimy najpierw wyliczyć siłę wypadkową działającą na ciało. Ponieważ siły składowe są zwrócone naprzeciw siebie, to odejmujemy większą od mniejszej:
\(Fw = 240 N - 60 N = 180 N\)
Wykorzystujemy wzór na siłę, by wyznaczyć masę:
\(F = ma \\
m = \frac{F}{a} \\
m = \frac{180 kg * m/s^2}{0,6 m/s^2} \\
m = 300 kg\)
6. Tutaj Flowers popełnił(a) ten sam błąd - jednostki
Dane:
\(P = 600 W \\
t = 1,5 min = 90 s \\
W = ?\)
Znamy wzór na moc; wyznaczamy z niego W:
\(P = \frac{W}{t} \\
W = Pt \\
W = 600 W * 90 s \\
W = 54000 \frac{J}{s} * s \\
W = 54 kJ\)
1. homosapiens rozwiązał je prawie dobrze; tyle że powinno wyjść 4 s, błąd czysto matematyczny.
2. W fizyce trzeba trzymać się jednostek; jeżeli prędkość jest w km/h, to i czas musi być w h.
Dane:
\(v_1 = 60 km/h \\
t_1 = 3 h \\
t_2 = 2 h 24 min = 144 min = 144/60 = 2,4 h \\
v_2 = ?\)
Zauważmy, że w obu rozpatrywanych przypadkach droga jest taka sama. Zapiszmy więc:
\(s_1 = s_2\)
Znamy wzór na prędkość średnią. Wykorzystajmy go, żeby wyznaczyć drogę:
\(v = \frac{s}{t} \\
s = vt\)
Podstawmy więc te wartości do pierwszego wzoru i wyznaczmy \(v_2:\)
\(v_1t_1 = v_2t_2 \\
v_2 = \frac{v_1t_1}{t_2} \\
v_2 = \frac{60 km/h * 3 h}{2,4 h} \\
v_2 = 75 km/h\)
3. Dane:
\(v_1 = 5 m/s \\
v_2 = 15 m/s \\
a = 2 m/s^2 \\
t = ? \\
s = ?\)
Znamy wzór na przyspieszenie w ruchu jednostajnie przyspieszonym. Wyznaczamy z niego czas:
\(a = \frac{v}{t} \\
t = \frac{\Delta v}{a} \\
t = \frac{15 - 5 m/s}{2 m/s^2} \\
t = 5 s\)
\(\Delta v\) Oznacza zmianę prędkości; mogliśmy użyć tego wzoru, gdyż ruch jednostajnie przyspieszony charakteryzuje się tym, że prędkość zwiększa się wciąż tak samo (jak mówi nazwa ), niezależnie od wartości prędkości (np. w tym samym czasie prędkość wzrośnie z 5 do 10 m/s, jak i ze 100 do 105 m/s).
Teraz pozostaje nam wyliczyć drogę przebytą w tym czasie. Wykorzystamy do tego sprytny wzór, który wynika z wykresu zależności prędkości od czasu w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
Jak wiemy, przebyta droga to pole figury pod wykresem. Jest to trapez, w którym:
h = t = 5 s
a = \(v_1\) = 5 m/s
b = \(v_2\) = 15 m/s
\(s = \frac{h (a+b)}{2} \\
s = \frac{t (v_1 + v_2)}{2} \\
s = 50 m\)
4. Dane:
\(F = 30 N \\
t = 5 s \\
\Delta v = 30 m/s - 15 m/s = 15 m/s \\
m = ?\)
Znamy wzór na siłę, który brzmi:
\(F = ma\)
Znamy też wzór na przyspieszenie:
\(a = \frac{\Delta v}{t}\)
Łączymy te dwa wzory i otrzymujemy:
\(F = \frac{m\Delta v}{t}\)
Wyznaczamy masę:
\(m = \frac{Ft}{\Delta v} \\
m = \frac{30 N * 5 s}{15 m/s} \\
m = 10 \frac{kg * m/s^2 * s}{m/s}\\
m = 10 \frac{kg * m/s^2}{m/s^2} \\
m = 10 kg\)
5. Dane:
\(F_1 = 240 N \\
F_2 = 60 N \\
a = 0,6 m/s^2 \\
m = ?\)
Musimy najpierw wyliczyć siłę wypadkową działającą na ciało. Ponieważ siły składowe są zwrócone naprzeciw siebie, to odejmujemy większą od mniejszej:
\(Fw = 240 N - 60 N = 180 N\)
Wykorzystujemy wzór na siłę, by wyznaczyć masę:
\(F = ma \\
m = \frac{F}{a} \\
m = \frac{180 kg * m/s^2}{0,6 m/s^2} \\
m = 300 kg\)
6. Tutaj Flowers popełnił(a) ten sam błąd - jednostki
Dane:
\(P = 600 W \\
t = 1,5 min = 90 s \\
W = ?\)
Znamy wzór na moc; wyznaczamy z niego W:
\(P = \frac{W}{t} \\
W = Pt \\
W = 600 W * 90 s \\
W = 54000 \frac{J}{s} * s \\
W = 54 kJ\)