Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alutka1008
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 05 paź 2010, 17:38
Podziękowania: 64 razy

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: alutka1008 »

Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A \cap \cap B.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkich możliwych wyników (par wyników na kostkach) jest \(6\cdot6=36\)

\(A \cap B\) to zdarzenie polegające na tym, że na obu kostkach są liczby nieparzyste i ich suma jest równa co najmniej 8.

\(A\cap B= \left\{35,\ 55,\ 53 \right\}\)

\(P(A \cap B)=\frac{3}{36}=\frac{1}{12}\)
alutka1008
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 05 paź 2010, 17:38
Podziękowania: 64 razy

Post autor: alutka1008 »

Odpowiedż do zadania miała wynosić 7/12.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ja Ci wypiszę zdarzenia elementarne zdarzeń A i B. A ty podasz, jakiego zbioru trzeba policzyć to prawdopodobieństwo.
Bo pewnie nie \(A\ \cap\ B\).

\(A= \left\{11,\ 13,\ 15,\ 31,\ 33,\ 35,\ 51,\ 53,\ 55 \right\}\)

\(B= \left\{26,\ 35,\ 36,\ 44,\ 45,\ 46,\ 53,\ 54,\ 55,\ 56,\ 62,\ 63,\ 64,\ 65,\ 66 \right\}\)

\(A\cup\ B= \left\{11,\ 13,\ 15,\ 26,\ 31,\ 33,\ 35,\ 36,\ 44,\ 45,\ 46,\ 51,\ 53,\ 54,\ 55,\ 56,\ 62,\ 63,\ 64,\ 65,\ 66 \right\}\)

\(\overline{\overline{A\ \cup\ B}} =21\\P(\ A\cup\ B)=\frac{21}{36}=\frac{7}{12}\)

Czy takie prawdopodobieństwo miałaś policzyć???
ODPOWIEDZ