3 zadania z kinematyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bloodrayne
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 paź 2010, 16:47
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

3 zadania z kinematyki

Post autor: bloodrayne »

proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie krok po kroku...

1.ciało spadające swobodnie przebywa ostatnie h1=20m swojej drogi w ciagu t1=0,5s. znalesc wysokosc h, z jakiej spada to cialo.

2. z balonu unoszacego sie do gory z predkoscia 12 m/s na wysokosci 80m nad ziemia upuszczono paczke. po jakim czasie spadla na ziemie?

3. z jaka prednoscia poczatkowa v0 nalezy rzucic pilke w dol, aby podskoczyla ona na wysokosc h=15m powyzej poziomu wyrzucenia? (tarcie zaniedbac, a pilke uwazac za doskonale sprezysta)

z góry bardzo dziękuję...
amber89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 29 sie 2010, 18:31
Otrzymane podziękowania: 9 razy

Post autor: amber89 »

1. Ciało spadające swobodnie przebywa ostatnie h1=20m swojej drogi w ciagu t1=0,5s. znalesc wysokosc h, z jakiej spada to cialo.
\(v_0\)- prędkość z jaką ciało zaczęło pokonywać ostatnie 20m
\(t_0\) - czas, z jaką ciało pokonało wysokość h-20
Korzystam ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym
\(h_1=\frac{gt_1^2}{2}+v_0t_0=\frac{gt_1^2}{2}+gt_0^2\) bo \(v_0=gt_0\)
Z tego wzoru wyznaczamy t0
\(\sqrt{\frac{2h_1}{g}-t_1^2}=t_0\)

Mając czas początkowego spadania obliczysz całą drogę ze wzoru
\(h_0=\frac{g(t_1+t_0)^2}{2}\)

Jeżeli masz problem z przekształceniami napisz do mnie.
Don't panic!
Mój matematyczny blog
ODPOWIEDZ