Doświadczenia wieloetapowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
skoczek-92
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
Podziękowania: 46 razy

Doświadczenia wieloetapowe

Post autor: skoczek-92 »

Zad:1
Poddane testowi kostki A i B okazały się niesymetryczne. Jak często pojawiają się poszczególne wyniki:
kostka A: 6-10%, 5-20%, 4-20%, 3-30%, 2-10%, 1-10%. Kostka B: 6-10%, 5-30%, 4-15%, 3-15%, 2-15%, 1-15%. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek wiekszej od 10, jesli rzucamy jednoczesnie kostka A i B.
Zad:2
W urnie jest n kul, w tym 3 biale, a pozostale czarne. Losujemy kolejno 2 kule bez zwracania. Prawdopodobienstwo tego, ze wylosowane kule sa biale jest rowne 1/15. Ile kul czarnych jest w urnie?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Interesują nas wyniki:
(6, 5), (6, 6), (5, 6)

\(P(A)=0,1\cdot0,3+0,1\cdot0,1+0,2\cdot0,1=0,k03+0,01+0,02=0,06\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(P(bb)=\frac{3}{n}\cdot\frac{2}{n-1}=\frac{6}{n(n-1)}=\frac{1}{15}\\n^2-n-90=0\\n=10\\n-3=7\)

Jest 7 czarnych kul.
skoczek-92
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
Podziękowania: 46 razy

Post autor: skoczek-92 »

Zad:1
W magazynie zainstalowano trzy czujniki, z których każdy może uruchomic alarm w wypadku pozaru. Prawdopodobienstwo wykrycia pozaru przez pojedynczy czujnik jest rowne 0,6. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze w wypadku pozaru alarm zostanie uruchomiony.
skoczek-92
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
Podziękowania: 46 razy

Post autor: skoczek-92 »

Zad:2
Wśród uczniów pewnej szkoly przeprowadzono ankiete. Osoba ankietowana rzucala moneta. Jesli wypadl orzel , to odpowiadala na pytanie: Czy lubisz szkole? Jesli wypadla reszka, rzucala jeszcze raz moneta i odp na pyt: Czy w drugim rzucie wypadl orzel? W ankiecie otrzymano 70% odp tak. Ile procent uczniow odpowiedzialo, ze lubi swoja szkole?
skoczek-92
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
Podziękowania: 46 razy

Post autor: skoczek-92 »

te zadania są z podręcznika dla III kl. Liceum. Nowa Era. Odp do zad:1 to 0,936, a 2: 90%
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Załóż nowy temat. Nie dopisuj zadań nowych do starych tematów.
Patrz REGULAMIN
ODPOWIEDZ