Egzamin do klasy sportowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 paź 2010, 11:52
- Płeć:
Egzamin do klasy sportowej
Egzamin sprawnosciowy do klasy sportowej pewnego liceum byl 2-etapowy. W pierwszym etapie odpadlo 60% zdajacych , w drugim etapie 45% pozostalych. Przyjeto do klasy 33 uczniow. Ilu kandydatow przystapilo do tego egzaminu?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x\)-przystąpiło do pierwszego etapu,odpadło \(60%\;z\;x\)
Przeszło do drugiego etapu \(40%\;z\;x\;=0,4x\)
W drugim etapie odpadło 45% ,zatem przyjęto \(55%\;z\;0,4x \;=\;0,55 \cdot 0,4x\)
Przyjętych jest 33 osób.Stąd równanie:
\(0,55 \cdot 0,4x=33
0,22x=33|:0,22
x=150\)
Odp.Do egzaminu przystąpiło 150 osób.
Przeszło do drugiego etapu \(40%\;z\;x\;=0,4x\)
W drugim etapie odpadło 45% ,zatem przyjęto \(55%\;z\;0,4x \;=\;0,55 \cdot 0,4x\)
Przyjętych jest 33 osób.Stąd równanie:
\(0,55 \cdot 0,4x=33
0,22x=33|:0,22
x=150\)
Odp.Do egzaminu przystąpiło 150 osób.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.