Wykaż, że...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poszukiwacz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 lut 2009, 19:21

Wykaż, że...

Post autor: poszukiwacz »

Wykaz, że \(\sqrt{2}+\sqrt[3]{2}\) jest liczbą niewymierną.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\sqrt{2}+\sqrt[3]{2}=2^{\frac{1}{2}}+2^{\frac{1}{3}}=2^{\frac{3}{6}}+2^{\frac{2}{6}}=2^{\frac{2}{6}}(1+2^{\frac{1}{6}})=2^{\frac{1}{3}}(1+2^{\frac{1}{6}})\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ