Mam problem z zadaniem. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Brzmi ono następująco:
Dodatni ładunek o wartości Q1=4C znajduje się w odległości r=3m od dodatniego ładunku Q2=1C. Gdzie, na linii przechodzącej przez oba ładunki, znajduje się punkt, w którym natężenie pola elektrostatycznego równa się 0?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
pole elektrostatyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/690 ... 8aa8d.html
Natężenie będzie równe zero wtedy, kiedy wektory natężeń od ładunku pierwszego i drugiego będą sobie przeciwne i równe co do wartości (wektory "wyzerują się").
Rozpatrzmy trzy miejsca, w których może znajdować się ładunek próbny q o znaku dodatnim. Miejsca 1 i 3 wykluczamy, gdyż wektory natężenia są tam zwrócone w tę samą stronę, więc nie ma szans, żeby się wyzerowały. Pozostaje nam miejsce 2. Przyjmujemy, że to miejsce umieszczone jest w odległości x od pierwszego ładunku i r-x od drugiego. Układamy równanie i obliczamy x = 2 m.
Natężenie będzie równe zero wtedy, kiedy wektory natężeń od ładunku pierwszego i drugiego będą sobie przeciwne i równe co do wartości (wektory "wyzerują się").
Rozpatrzmy trzy miejsca, w których może znajdować się ładunek próbny q o znaku dodatnim. Miejsca 1 i 3 wykluczamy, gdyż wektory natężenia są tam zwrócone w tę samą stronę, więc nie ma szans, żeby się wyzerowały. Pozostaje nam miejsce 2. Przyjmujemy, że to miejsce umieszczone jest w odległości x od pierwszego ładunku i r-x od drugiego. Układamy równanie i obliczamy x = 2 m.
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy