Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ewka_A08
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 23 wrz 2010, 17:19
- Podziękowania: 14 razy
Post
autor: ewka_A08 »
Jeśli objętość walca o promieniu podstawy 2 wynosi \pi to jego wysokość jest równa:
A.4 B.6 C.0,5 D. \frac{1}{4}
-
heja
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Post
autor: heja »
ze wzoru na objętość walca V = pi r^2 h,
mamy dane: r=2; V = pi;
po podstawieniu : 4 pi h = pi;
h = 1/4