średnia arytmetyczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewka_A08
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 23 wrz 2010, 17:19
Podziękowania: 14 razy

średnia arytmetyczna

Post autor: ewka_A08 »

Średnia arytmetyczna liczb: a,b i c wynosi 7. Wobec tego średnia arytmetyczna: a+1,b+1 oraz c+3 wynosi:
A.5 B.7 C.9 D.10
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{a+b+c}{3}=7 \ \Rightarrow \ a+b+c=21\)

\(\frac{a+1+b+1+c+3}{3}=\frac{a+b+c+5}{3}=\frac{21+5}{3}=\frac{26}{3}\)

sprawdź odpowiedzi
ewka_A08
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 23 wrz 2010, 17:19
Podziękowania: 14 razy

Post autor: ewka_A08 »

Dzięki ale czegoś tutaj nie czaje...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

domino21 pisze:sprawdź odpowiedzi
albo źle spisałaś treść zadania
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ