Potegi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Potegi

Post autor: gniotek1102 »

Mam dwa zadania i niewiem jak je zrobic ?

(7do-3+7do-2)do0+2razy15 kreska ułamkowa 2do-2+2-1+2do6+2+2do2


a to drugie
4razy15do12+3razy5do13 kreska ułamkowa 5do13-2razy5do15




do=potegi
razy=mnożenie
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\frac{(7^{-3}+7^{-2})^0+2*15}{2^{-2}+2^{-1}+2^6+2+2^2\)

\(\frac{4*15^{12}+3*5^{13}}{5^{13}-2*5^{15}}\)


nie wiem czy dobrze odczytałam - daj znać czy tak to ma być:)
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Post autor: gniotek1102 »

w tym pierwszym pod kreska ułamkowa manie byc 2-1 tylko 2do-1 sorki ;)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

poprawiłam - poza tym wszystko dobrze?
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Post autor: gniotek1102 »

tak
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\frac{(7^{-3}+7^{-2})^0+2*15}{2^{-2}+2^{-1}+2^6+2+2^2}=\frac{31}{0,25+0,5+64+2+4}=\frac{31}{70,75}\) - nie wiem czy to jest dobrze, ale tak mi wychodzi

\(\frac{4*15^{12}+3*5^{13}}{5^{13}-2*5^{15}}=\frac{15^{12}(4+3*5)}{5^{13}(1-2*25)}=\frac{19}{-5*49}=\frac{19}{245}\) - też nie wiem czy dobrze


PS - 1+1/(2+1/(3+1/4) - kiedyś to napisałeś - jak to można zrozumieć, bo chciałam rozwiązać, ale nie rozumiem
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=1263
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Post autor: gniotek1102 »

Rozwiazałem to juz ale ok :D 1+ 1nad kreska ułamkowa pod nia 2 + 1 nadkreska ułamkowa pod 3+ 1/4
ODPOWIEDZ