Zadanie:
Na rysunkach przedstawione są graniastosłupy prawidłowe sześciokątne, w których wszystkie krawędzie mają jednakowe długości. Oblicz miary kątów \(\alpha\) , \(\beta\) , \(\gamma\) .
graniastosłupy prawidłowe sześciokątne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 56
- Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
- Podziękowania: 23 razy
a)
Kąt \(\alpha\) to kąt utworzony przez dwie krótsze przekątne graniastosłupa.
a- krawędź graniastosłupa
Krawędź boczna (a) z krótszą przekątna sześciokąta (\(a\sqrt{3}\)) są przyprostokątnymi w trójkącie prostokątnym, w którym przeciwprostokątną jest krótsza przekątna graniastosłupa (x)
\(a^2+(a\sqrt{3})^2=x^2\\x^2=4a^2\\x=2a\)
Mamy tu trójkąt równoramienny, w którym ramiona mają dugości \(2a\), a podstawa ma długość \(a\sqrt{3}\). Kąt \(\alpha\) to kąt między ramionami.
z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{3})^2=(2a)^2+(2a)^2-2\cdot2a\cdot2a\cdot\ cos\alpha\\3a^2=8a^2-8a^2cos\alpha\\8a^2cos\alpha=5a^2\\cos\alpha=\frac{5}{8}\)
Kąt \(\alpha\) to kąt utworzony przez dwie krótsze przekątne graniastosłupa.
a- krawędź graniastosłupa
Krawędź boczna (a) z krótszą przekątna sześciokąta (\(a\sqrt{3}\)) są przyprostokątnymi w trójkącie prostokątnym, w którym przeciwprostokątną jest krótsza przekątna graniastosłupa (x)
\(a^2+(a\sqrt{3})^2=x^2\\x^2=4a^2\\x=2a\)
Mamy tu trójkąt równoramienny, w którym ramiona mają dugości \(2a\), a podstawa ma długość \(a\sqrt{3}\). Kąt \(\alpha\) to kąt między ramionami.
z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{3})^2=(2a)^2+(2a)^2-2\cdot2a\cdot2a\cdot\ cos\alpha\\3a^2=8a^2-8a^2cos\alpha\\8a^2cos\alpha=5a^2\\cos\alpha=\frac{5}{8}\)
b)
Mamy tutaj trójkąt równoramienny, w którym ramiona to przekątne kwadratu o boku a (\(a\sqrt{2}\)), a podstawa to krótsza przekątna sześciokąta (\(a\sqrt{3}\)).
Kąt \(\beta\) to kąt przy podstawie.
z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{2})^2=(a\sqrt{3})^2+(a\sqrt{2})^2-2a^2\sqrt{6}cos\beta\\2a^2cos\beta=3a^2\\cos\beta=\frac{3}{2\sqrt{6}}\cdot\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{6}}=\frac{3\sqrt{6}}{12}=\frac{\sqrt{6}}{4}\)
Mamy tutaj trójkąt równoramienny, w którym ramiona to przekątne kwadratu o boku a (\(a\sqrt{2}\)), a podstawa to krótsza przekątna sześciokąta (\(a\sqrt{3}\)).
Kąt \(\beta\) to kąt przy podstawie.
z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{2})^2=(a\sqrt{3})^2+(a\sqrt{2})^2-2a^2\sqrt{6}cos\beta\\2a^2cos\beta=3a^2\\cos\beta=\frac{3}{2\sqrt{6}}\cdot\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{6}}=\frac{3\sqrt{6}}{12}=\frac{\sqrt{6}}{4}\)
c)
Tutaj jest trójkąt równoramienny, w którym ramiona to krótsza przekątna graniastosłupa (\(2a\)), dłuższa przekątna sześciokąta (\(2a\)), a podstawa to przekątna kwadratu (\(a\sqrt{2}\)).
Kąt \(\gamma\) to kąt między ramionami.
Z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{2})^2=4a^2+4a^2-8a^2cos\gamma\\8a^2cos\gamma=6a^2\\cos\gamma=\frac{3}{4}\)
Tutaj jest trójkąt równoramienny, w którym ramiona to krótsza przekątna graniastosłupa (\(2a\)), dłuższa przekątna sześciokąta (\(2a\)), a podstawa to przekątna kwadratu (\(a\sqrt{2}\)).
Kąt \(\gamma\) to kąt między ramionami.
Z twierdzenia cosinusów:
\((a\sqrt{2})^2=4a^2+4a^2-8a^2cos\gamma\\8a^2cos\gamma=6a^2\\cos\gamma=\frac{3}{4}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 lis 2011, 17:29
Re: graniastosłupy prawidłowe sześciokątne
Próbuję robić to zadanie sposobem bez uzywania twierdzenia cosinusów i wychodzą zupełnie inne wyniki. 
np. w przypadku kąta alfa: boki obliczam tak samo jak w rozwiązaniu powyżej, a dalej prowadzę wyskość dzieląc kąt alfa na polowe bliczam sinus połowy kąta alfa mnoże razy dwa i wychodzi, ze alfa to 60 stopni.
Bardzo proszę o szybkie wytłumaczenie

np. w przypadku kąta alfa: boki obliczam tak samo jak w rozwiązaniu powyżej, a dalej prowadzę wyskość dzieląc kąt alfa na polowe bliczam sinus połowy kąta alfa mnoże razy dwa i wychodzi, ze alfa to 60 stopni.
Bardzo proszę o szybkie wytłumaczenie
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 lut 2013, 15:57
- Płeć: