równanie prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie prostej
wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A(-4,6), która wraz z osiami układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym 2.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
niech szukana prosta przecina osie układu współrz. w punktach P(a,0) i Q(0,b). Równanie odcinkowe tej prostej to
(x/a )+ (y/b) = 1; punkt A(-4,6) należy do tej prostej ,więc (-4/a)+(6/b)=1
pole trójkąta to(1/2)* [a]*=(1/2)*[a*b]=2 czyli: [a*b]=4 rozwiąż ten układ ze względu na a i b.
Otrzymasz równania:(x/2)+(y/2)=1 czyli x+y-2=0 oraz (x/(-4/3))+(y/(-3))=1 czyli 9x +4y+12=0
U W A G A ! symbol [...] oznacza tu wartość bezwzględną.Pozdrowienia.
(x/a )+ (y/b) = 1; punkt A(-4,6) należy do tej prostej ,więc (-4/a)+(6/b)=1
pole trójkąta to(1/2)* [a]*=(1/2)*[a*b]=2 czyli: [a*b]=4 rozwiąż ten układ ze względu na a i b.
Otrzymasz równania:(x/2)+(y/2)=1 czyli x+y-2=0 oraz (x/(-4/3))+(y/(-3))=1 czyli 9x +4y+12=0
U W A G A ! symbol [...] oznacza tu wartość bezwzględną.Pozdrowienia.