potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anita0211
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2010, 17:43

potęgi

Post autor: Anita0211 »

Wykaż, że wyrażenie :

6+6²+6³+...+6⁹⁸+6⁹⁹+6¹⁰⁰
------------------------------ =
1+2+4



jest liczbą całkowitą.

kompletnie nie wiem jak do tego sie zabrać, ;((

POMOCY
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{(6+6^2)+(6^3+6^4)+(6^5+6^6)+...+(6^{99}+6^{100})}{1+2+4}=\frac{6(1+6)+6^3(1+6)+6^5(1+6)+...+6^{99}(1+6)}{7}=\\=\frac{7(6+6^3+6^5+6^7+...+6^{99})}{7}=6+6^3+6^5+6^7+...+6^{99}\ \in\ N\)
ODPOWIEDZ