Pastwisko i krowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pastwisko i krowy
Rolnik hodujący 41 krów mieszka w domu otoczonym przez 8 małych pastwisk w każdej ścianie domu jest 1 małe okno, a z każdego okna widać tylko 3 pastwiska. Pewnego dnia rolnik zauważył, że z każdego okna widać dokładnie 15 krów, a ponad to liczba pasących się krów na poszczególnych pastwiskach jest zawsze jedno z dwóch powtarzających się liczb. Znajdz tę liczby i narysuj jak rozmieszczone są krowy.
- bartek
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
- Otrzymane podziękowania: 214 razy
- Płeć:
Proponuję takie rozwiązanie:
\(x+y=11 \wedge 2x+y=15\)
\(x+y=11 \Rightarrow y=11-x\)
\(2x+11-x=15 \Rightarrow x=4\)
\(x=4 \wedge y=7\)
Jeżeli jako pierwsze pastwisko przyjmiemy, to które znajduje się na godzinie dwunastej i będziemy poruszać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara to rozmieszczenie krów na poszczególnych pastwiskach jest następujące: 4;7;4;4;7;4;7;4
\(x+y=11 \wedge 2x+y=15\)
\(x+y=11 \Rightarrow y=11-x\)
\(2x+11-x=15 \Rightarrow x=4\)
\(x=4 \wedge y=7\)
Jeżeli jako pierwsze pastwisko przyjmiemy, to które znajduje się na godzinie dwunastej i będziemy poruszać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara to rozmieszczenie krów na poszczególnych pastwiskach jest następujące: 4;7;4;4;7;4;7;4