Witam, mam wielką prośbę potrzebuje rozwiązania tej nierówności:
Bardzo zależy mi na czasie. Z góry dziękuje
Rozwiąż nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{3}{8} (x+ \frac{1}{4}) \ge \frac{5}{6} x+2\\
\frac{3}{8} x+ \frac{3}{32} \ge \frac{5}{6} x+2\\
\frac{3}{8} x-\frac{5}{6} x \ge 2-\frac{3}{32}\\
\frac{9}{24} x-\frac{20}{24} x \ge \frac{61}{32}\\
-\frac{11}{24} x \ge \frac{61}{32}\\
x \le \frac{61}{32} \cdot (-\frac{24}{11})\\
x \le - \frac{183}{44} \\
x \le -4 \frac{7}{44}\)
\frac{3}{8} x+ \frac{3}{32} \ge \frac{5}{6} x+2\\
\frac{3}{8} x-\frac{5}{6} x \ge 2-\frac{3}{32}\\
\frac{9}{24} x-\frac{20}{24} x \ge \frac{61}{32}\\
-\frac{11}{24} x \ge \frac{61}{32}\\
x \le \frac{61}{32} \cdot (-\frac{24}{11})\\
x \le - \frac{183}{44} \\
x \le -4 \frac{7}{44}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.