1.Jeżeli długość prostokąta zmniejszymy o 75% a szerokość zwiększymy 2 razy, to obwód zmniejszy się o 2. Jeżeli zaś długość prostokąta zwiększymy o 3, a szerokość zmniejszymy o 60%, to obwód nie zmieni się. Oblicz pole prostokąta.
2.Dwie beczki zawieraja razem 35 litrów wody. Gdyby z pierwszej beczki wypuścić szósta część, a z drugiej trzecią część, to wtedy w obu beczkach pozostanie ta sama ilość wody. Ile litrów wody jest w każdej beczce?
Bardzo proszę o rozwiązanie
Zadania tekstowe- układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.
x- ilość wody w I beczce
y- ilość wody w drugiej beczce (w l)
\(\begin{cases}x+y=35\\\frac{5}{6}x=\frac{2}{3}y\ /\cdot6 \end{cases} \\5x=4y\\y=\frac{5}{4}x\\x+\frac{5}{4}x=35\\\frac{9}{4}x=35\\x=\frac{140}{9}\\x=15\frac{5}{9}\\y=\frac{5}{4}\cdot\frac{140}{9}\\y=\frac{175}{9}\\y=19\frac{4}{9}\)
Czy w zadaniu nie było razem w beczkach 36l, a nie 35l?
x- ilość wody w I beczce
y- ilość wody w drugiej beczce (w l)
\(\begin{cases}x+y=35\\\frac{5}{6}x=\frac{2}{3}y\ /\cdot6 \end{cases} \\5x=4y\\y=\frac{5}{4}x\\x+\frac{5}{4}x=35\\\frac{9}{4}x=35\\x=\frac{140}{9}\\x=15\frac{5}{9}\\y=\frac{5}{4}\cdot\frac{140}{9}\\y=\frac{175}{9}\\y=19\frac{4}{9}\)
Czy w zadaniu nie było razem w beczkach 36l, a nie 35l?