proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Która z liczb jest większa
\(5^6+2^{12}\) czy \(5^{12}-2^{24}\)
dziękuję
która z liczb jest wieksza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
niech:
\(a=5^6+2^{12} \ \wedge \ b=5^{12}-2^{24}=(5^6-2^{12})(5^6+2^{12})\)
\(b-a=(5^6-2^{12})(5^6+2^{12})-(5^6+2^{12})=(5^6+2^{12})(5^6-2^{12}-1)=(5^6+2^{12})(5^6-4^6-1)\)
\(5^6+2^{12}>0 \ \wedge \ 5^6-4^6-1>0 \ \Rightarrow \ (5^6+2^{12})(5^6-4^6-1)>0 \ \Rightarrow \ b-a>0 \ \Rightarrow \ b>a\)
\(5^{12}-2^{24}>5^6+2^{12}\)
\(a=5^6+2^{12} \ \wedge \ b=5^{12}-2^{24}=(5^6-2^{12})(5^6+2^{12})\)
\(b-a=(5^6-2^{12})(5^6+2^{12})-(5^6+2^{12})=(5^6+2^{12})(5^6-2^{12}-1)=(5^6+2^{12})(5^6-4^6-1)\)
\(5^6+2^{12}>0 \ \wedge \ 5^6-4^6-1>0 \ \Rightarrow \ (5^6+2^{12})(5^6-4^6-1)>0 \ \Rightarrow \ b-a>0 \ \Rightarrow \ b>a\)
\(5^{12}-2^{24}>5^6+2^{12}\)