Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Zamień stronami tę nierówność:
\(-3<2x-1\\2x-1>-3\ /+1\\2x>-2\ /:2\\x>-1\)
Liczby spełniające tę nierówność to wszystkie liczby większe od -2.
-
harnasiek
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 23 lip 2010, 23:33
- Podziękowania: 3 razy
Post
autor: harnasiek »
na milion procent jak zmieniam nierownosc stronami to zmieniam znak nierownosci???? oodp
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Tak, bo jeśli a<b, to b>a.
-
harnasiek
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 23 lip 2010, 23:33
- Podziękowania: 3 razy
Post
autor: harnasiek »
napisze w tym samym temacie (sorki jak zle)
prosil bym o pomoc w tym :
2x+ pierwiastek z 3 = xpierwiastek z 3 - 5
i
4+ xpierwiastek z 5= 2x+6
sorki nie wiem jak tu zrobic te pierwiaski ;/
-
Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Post
autor: Lbubsazob »
\(2x+\sqrt{3}=x\sqrt3-5 \\
2x-x\sqrt3=-5-\sqrt3 \\
x\left(2-\sqrt3 \right)=-5-\sqrt3 \\
x=\frac{-5-\sqrt3}{2-\sqrt3}= \frac{(-5-\sqrt3)(2+\sqrt3)}{4-3}=-10-5\sqrt3-2\sqrt3-3=-13-7\sqrt3\)
-
Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Post
autor: Lbubsazob »
Drugie:
\(4+x\sqrt5=2x+6 \\
x\sqrt5-2x=6-4 \\
x \left(\sqrt5-2 \right)=2 \\
x= \frac{2}{\sqrt5-2}= \frac{2(\sqrt5+2)}{5-4}=2\sqrt5+4\)
-
Galen
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen »
Nowy post przez harnasiek » Wczoraj, 15:06
na milion procent jak zmieniam nierownosc stronami to zmieniam znak nierownosci???? oodp
Prościej:
Jeśli Ty masz więcej pieniędzy niż Kolega \(T>K\) , to oznacza ,że Kolega ma mniej niż Ty \(K<T\).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.