miara kata jest dwa razy większa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

miara kata jest dwa razy większa

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wykaż, że jeżeli długości a,b,c boków trójkata spełniają warunek: \(a^2=b^2+b \cdot c\), to w tym trójkącie miara kąta wewnętrznego leżącego naprzeciw boku długości a jest dwa razy większa od miary wewnętrznego kata leżącego naprzeciw boku długości b.

dziekuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\alpha\)- kąt leżący naprzeciw boku a (największy kąt trójkąta)
\(\beta\)- kąt leżący naprzeciw boku b

Z twierdzenia cosinusów:
\(a^2=b^2+c^2-2bc\ cos\alpha\\b^2+bc=b^2+c^2-2bc\ cos\alpha\\cos\alpha=\frac{c-b}{2b}\)

z twierdzenia cosinusów:
\(b^2=a^2+c^2-2ac\ cos\beta\\b^2=b^2+2bc+c^2-2ac\ cos\beta\\cos\beta=\frac{b+c}{2a}\)

\(cos2\beta=2cos^2\beta-1\\cos2\beta=2\cdot\frac{b^2+2bc+c^2}{4a^2}-1=\frac{b^2+c^2+2bc-2a^2}{2a^2}=\\=\frac{b^2+c^2+2bc=2b^2-2bc}{2a^2}=\frac{c^2-b^2}{2a^2}=\frac{(c-b)(c+b)}{2b^2+2bc}=\frac{(c-b)(c+b)}{2b(c+b)}=\\=\frac{c-b}{2b}=cos\alpha\\cos2\beta=cos\alpha\\\alpha+\beta<180^o\\\alpha=2\beta\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Znalazłam jeszcze jeden sposób na dowód tej zależności- oparty na podobieństwie trójkątów.

Nazwij trójkąt ABC, gdzie |AB|=c, |BC|=a, |AC|=b. Kąty: \(\alpha,\ \beta,\ \gamma\) to kąty o wierzchołkach odpowiednio A, B, C.

Przedłuż bok AC i zaznacz na tym przedłużeniu punkt D tak, żeby |AD|=c (punkt D leży za punktem A). Wtedy |DC|=b+c.

Rozważ trójkąty ABC i BCD. Mają one wspólny kąt przy wierzchołku C. Poza tym- z równości \(a^2=b^2+bc\) wynika, że \(\frac{a}{b}=\frac{b+c}{a}\). Czyli trójkąty ABC i BCD mają proporcjonalne boki tworzące przystające kąty. Stąd, na mocy cechy (bkb) trójkąty te są podobne, bo:
\(\frac{|BC|}{|AC|}=\frac{a}{b}\\\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{b+c}{a}\)

Wynika stąd, że \(| \angle BDC|=| \angle ABC|=\beta\). Ale trójkąt ABD jest równoramienny, bo |AD|=|AB|=c. Stąd: \(| \angle ABD|=\beta\). Zatem: \(| \angle DBC|=2\beta\). A ponieważ - z podobieństwa tych trójkątów wynika, że \(| \angle BAC|=| \angle DBC|=\alpha\), więc: \(\alpha=2\beta\).
hlleric42
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 kwie 2023, 23:29
Płeć:

Re:

Post autor: hlleric42 »

irena pisze: 07 sie 2010, 11:01 z twierdzenia cosinusów:
\(b^2=a^2+c^2-2ac\ cos\beta\\b^2=b^2+2bc+c^2-2ac\ cos\beta\\cos\beta=\frac{b+c}{2a}\)
Skąd się tu wzięło 2bc?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: miara kata jest dwa razy większa

Post autor: Jerry »

Z założenia w treści posta rozpoczynającego wątek.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ