Udowodnij że...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lubie_matematyke
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 lip 2010, 14:48

Udowodnij że...

Post autor: Lubie_matematyke »

\(\sum_{k=0}^{n}(-1)^{k} {n \choose k} =0\)

Proszę tylko o podpowiedź
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(n \in N\\(1-1)^n=0^n=0\\0=(1-1)^n= {n \choose 0} \cdot1^n\cdot(-1)^0+ {n \choose 1} \cdot1^{n-1}\cdot(-1)^1+ {n \choose 2} \cdot1^2\cdot(-1)^2+...+\\+ {n \choose n-2} \cdot1^2\cdot(-1)^{n-2}+ {n \choose n-1} \cdot1^1\cdot(-1)^{n-1}+ {n \choose n} \cdot1^0\cdot(-1)^n=\\= {n \choose 0} \cdot(-1)^0+ {n \choose 1} \cdot(-1)^1+ {n \choose 2} \cdot(-1)^2+...+ {n \choose n-2} \cdot(-1)^{n-2}+ {n \choose n-1} \cdot(-1)^{n-1}+ {n \choose n} \cdot(-1)^n=\\= \sum_{k=0}^{n} (-1)^k\cdot {n \choose k}\)
ODPOWIEDZ