Proszę o pomoc z poniższym zadaniem...
Z kawałka drutu o długości 84 cm należy sporządzić model prostopadłościanu o podstawie kwadratowej i największej objętości. Jakie powinny być wymiary tego prostopadłościanu?
Prostopadłościan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Niech x oznacza długość krawędzi podstawy, H-wysokość prostopadłościanu.
Suma długości wszystkich krawędzi daje równanie :
\(8x+4H=84|:4\;\;\; \Leftrightarrow \;\;\;2x+H=21\;\; \Rightarrow\;\;H=21-2x\)
Obliczasz objętość :\(V=x^2 \cdot H\)
Podstawiasz wzór na H i otrzymujesz funkcję o argumencie x.
\(V=x^2 \cdot (21-2x)=-2x^3+21x^2\;\;\; \wedge \;\;x \in (0;10 \frac{1}{2})\)
Trzeba teraz wyznaczyć maksimum lokalne funkcji : \(V(x)=-2x^3+21x^2\)
\(V'(x)=-6x^2+42x
V'(x)=0\;\; \vee \Leftrightarrow \;\;6x(-x+7)=0\;\; \Rightarrow \;\;x_1=0 \notin (0,10 \frac{1}{2})\;\;x_2=7\)
Wykresem pochodnej jest parabola ramionami w dół,więc w otoczeniu argumentu 7 pochodna V'(x) zmienia znak z plus na minus.
Wniosek z tego ,że V(x) najpierw rośnie,a potem maleje,czyli dla \(x=7\) osiąga maksimum.
Obliczasz \(H=21-2x=21-2 \cdot 7=7\)
Największą objętość ma sześcian o krawędzi 7.
Objętość ta wynosi \(7^3=343\)
Suma długości wszystkich krawędzi daje równanie :
\(8x+4H=84|:4\;\;\; \Leftrightarrow \;\;\;2x+H=21\;\; \Rightarrow\;\;H=21-2x\)
Obliczasz objętość :\(V=x^2 \cdot H\)
Podstawiasz wzór na H i otrzymujesz funkcję o argumencie x.
\(V=x^2 \cdot (21-2x)=-2x^3+21x^2\;\;\; \wedge \;\;x \in (0;10 \frac{1}{2})\)
Trzeba teraz wyznaczyć maksimum lokalne funkcji : \(V(x)=-2x^3+21x^2\)
\(V'(x)=-6x^2+42x
V'(x)=0\;\; \vee \Leftrightarrow \;\;6x(-x+7)=0\;\; \Rightarrow \;\;x_1=0 \notin (0,10 \frac{1}{2})\;\;x_2=7\)
Wykresem pochodnej jest parabola ramionami w dół,więc w otoczeniu argumentu 7 pochodna V'(x) zmienia znak z plus na minus.
Wniosek z tego ,że V(x) najpierw rośnie,a potem maleje,czyli dla \(x=7\) osiąga maksimum.
Obliczasz \(H=21-2x=21-2 \cdot 7=7\)
Największą objętość ma sześcian o krawędzi 7.
Objętość ta wynosi \(7^3=343\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.