sereg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

sereg geometryczny

Post autor: heja »

zad.Podaj zbiór wartości funkcji f określonej wzorem:f(x)=1/x+1 + 1/(x+1)^2 + 1/(x+1)^3 + ... .Proszę opotwierdzenie jeśli mój wynik jest dobry,lub podanie prawidłowej odpowiedzi,jeśli jet zły.Otrzymałam wynik:zbiór wartości funkcji f =(- nieskończoność;-1).Pozdrowienia heja.
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

założenia: x różne od -1 i 1/(x+1) mniejsze od 1 i 1/(x+1) większe od -1 . Po rozwiązaniu tych nierówności otrzymujesz:
D=(-nieskończ.,-2)U(0,+nieskończ.)
Funkcja f istnieje wtedy i tylko wtedy gdy szereg geom.,którym jest dana jest zbieżny-czyli gdy wartość bezwzględna
ilorazu q jest mniejsza od 1 .Stąd te dwie nierówności.
pozdrowienia.
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

Podałam Ci dziedzinę , teraz podaję wzór funkcji f(x)= 1/x
Jej zbiorem wartości (wpodanej dziedzine) jest:(-1/2, 0)U(0, + nieskończ.).
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

wielkie dzięki,takie samo rozumowanie przeprowadziłam,tylko pomyliłam znak przy x (zgubiłam -) i dlatego wyszedł mi inny wynik,super,że się odezwałaś,pozdrawiam heja
ODPOWIEDZ