Pomocy! Potrzebuję przekształcić podany wzór;
P=1/2 * a * h
podane mam:
5 pierwiastków z 5 = 1/2 * 5 * h
muszę obliczyc h...pomoże ktoś?
przekształcanie wzoru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
\(\frac{1}{2} \cdot a \cdot h=P| \cdot 2\)
\(a \cdot h=2P|:a\)
\(h= \frac{2P}{a}\)
Tak wygląda rachunek na zmiennych,czyli na literach.
Ty masz dane: \(P=5 \sqrt{5}\;\;i\;\;a=5\)
Do obliczenia jest \(h\).
\(\frac{1}{2} \cdot 5 \cdot h=5 \sqrt{5} |:5\)
\(\frac{1}{2} \cdot h = \sqrt{5} | \cdot 2\)
\(h=2 \sqrt{5}\)
\(a \cdot h=2P|:a\)
\(h= \frac{2P}{a}\)
Tak wygląda rachunek na zmiennych,czyli na literach.
Ty masz dane: \(P=5 \sqrt{5}\;\;i\;\;a=5\)
Do obliczenia jest \(h\).
\(\frac{1}{2} \cdot 5 \cdot h=5 \sqrt{5} |:5\)
\(\frac{1}{2} \cdot h = \sqrt{5} | \cdot 2\)
\(h=2 \sqrt{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.