prosze o pomoc rozwiazaniu:
Oblicz, jaki kąt tworzy z poziomem wektor prędkości coała wyrzuconego z szybkością \(v_0=20 \frac{m}{s}\) pod kątem \(\alpha =60^0\) do poziomu po czasie \(t=1s\) od chwili wyrzucenia.
Jeśli można to proszę o rysunek, nie potrafie sobie tego wyobrazić:('
dziękuję
jaki kąt tworzy z poziomem wektor predkości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
rysunek do zadania:
\(\sin\alpha=\frac{v_{oy}}{v_o} \ \Rightarrow \ v_{oy}=v_o \cdot \sin\alpha\)
\(\cos\alpha=\frac{v_{ox}}{v_o} \ \Rightarrow \ v_{ox}=v_o \cdot \cos\alpha\)
\(v_y=v_{oy}-gt=v_o\cdot \sin\alpha-gt\)
\(tg\beta=\frac{v_y}{v_{ox}}
tg\beta=\frac{v_o \cdot \sin\alpha-gt}{v_o\cdot \cos\alpha}\)
\(\sin\alpha=\frac{v_{oy}}{v_o} \ \Rightarrow \ v_{oy}=v_o \cdot \sin\alpha\)
\(\cos\alpha=\frac{v_{ox}}{v_o} \ \Rightarrow \ v_{ox}=v_o \cdot \cos\alpha\)
\(v_y=v_{oy}-gt=v_o\cdot \sin\alpha-gt\)
\(tg\beta=\frac{v_y}{v_{ox}}
tg\beta=\frac{v_o \cdot \sin\alpha-gt}{v_o\cdot \cos\alpha}\)