Powierzchnia podwórka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Baranov
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 cze 2010, 15:47

Powierzchnia podwórka

Post autor: Baranov »

Powierzchnia podwórka w rzeczywistości wynosi 2500m x 1500m. Jaka
jest to powierzchnia wrażona w km^2 i ha ??
Oblicz powierzchnię tego podwórka na mapie w skali 1: 400 000
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P=ab
P=2500m \cdot 1500m=3750000 \ m^2
P=2,5km \cdot 1,5km=3,75 \ km^2
1 \ ha= 10000m^2
P=3750000m^2=375 \ ha\)


\(a'=k a=\frac{1}{400 000} \cdot 2500m =0,00625m= 0,625cm
b'= kb= \frac{1}{400 000} \cdot 1500m =0,0375m=0,375cm
P'=a'b'
P'=0,625cm \cdot 0,375 cm
P'=0,234375 cm^2\)
ODPOWIEDZ