Mam problem z zadaniami może ktoś coś poradzi bo ja juz nie mam sił
Wykaż że 1- 1/2+1/3-1/4+...1/2009-1/2010=1/1006+1/1007+...+1/2010
Znajdz wszystkie liczby złożone z tych samych cyfr, które są kwadratem liczby naturalnej.
W ośmiokącie foremnym poprowadzono dwie równoległe przekątne. wykaż ,że pole otrzymanego prostokąta jest dwa razy mniejsze od pola ośmiokąta.
Czy województwie, w którym z każdego miasta wychodzi sześć dróg może być 100 dróg? (rozpatrujemy tylko drogi między miastami należącymi do województwa)
Zgóry dzięki za pomoc
kilka zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W trzecim zadaniu należy wykonać rysunek i policzyć pole trapezu i pole prostokąta.
Pole ośmiokąta równe jest sumie pól dwóch trapezów równoramiennych i pola prostokąta.
Pole tych dwóch trapezów = polu prostokąta.
Wysokość trapezu \(h= \frac{a}{ \sqrt{2} }\)
Podstawy trapezu \(\frac{2a}{ \sqrt{2} }+a\;,\;a\)
Prostokąt ma boki: \(\;a\;,\; \frac{2a}{ \sqrt{2} }+a\)
Pole ośmiokąta równe jest sumie pól dwóch trapezów równoramiennych i pola prostokąta.
Pole tych dwóch trapezów = polu prostokąta.
Wysokość trapezu \(h= \frac{a}{ \sqrt{2} }\)
Podstawy trapezu \(\frac{2a}{ \sqrt{2} }+a\;,\;a\)
Prostokąt ma boki: \(\;a\;,\; \frac{2a}{ \sqrt{2} }+a\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.