LICZBY

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszka758
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
Podziękowania: 4 razy

LICZBY

Post autor: agnieszka758 »

Udowodnij,że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Załóżmy, dla udowodnienia, że zbiór liczb pierwszych jest zbiorem skończonym, czyli:
\(P= \left\{p_1,\ p_2,\ p_3,\ ...,\ p_n \right\}\) gdzie \(n \in N\ \ i\ \ p_1=2,\ p_2=3,...\)

Niech N będzie liczbą naturalną taką, że \(N=p_1p_2p_3...p_n+1\). Na podstawie założenia liczba N jest liczbą złożoną.

Z zasadniczego twierdzenia arytmetyki wynika, że istnieje liczba pierwsza q taka, że liczba N dzieli się przez q.

Ale, na podstawie założenia, istnieje taka liczba \(p_i\), gdzie \(1 \le i \le n\), że \(q=p_i\).

Stąd: liczba \(N-p_1p_2p_3...p_n\) dzieli się przez q. Ale \(N-p_1p_2p_3...p_n=1\), co jest niezgodne z założeniem, że liczba q jest liczbą pierwszą, czyli, że \(q>1\).

A to kończy dowód.

Zasadnicze twierdzenie arytmetyki:

Każda liczba naturalna złożona może być przedstawiona w sposób jednoznaczny jako iloczyn liczb pierwszych (ta jednoznaczność jest wyznaczona z dokładnością do kolejności czynników).
ODPOWIEDZ