Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ann07
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 cze 2010, 18:32
Post
autor: ann07 »
oblicz pochodną funkcji
\(y=\ln(x+ \sqrt{1+x^2} )\)
-
jola
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1968 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\((ln(x+ \sqrt{1+x^2}))'= \frac{1}{x+ \sqrt{1+x^2}} \cdot [1+ \frac{1}{2 \sqrt{1+x^2} } \cdot 2x]= \frac{1}{x+ \sqrt{1+x^2} } \cdot \frac{ \sqrt{1+x^2} +x}{ \sqrt{1+x^2} } = \frac{1}{ \sqrt{1+x^2} }\)