1. Do wykresu funkcji kwadratowej należą punkty (-6,-1) oraz (0,-1). Napisz wzór tej funkcji.
Urzędniczka na 100 klientów kontroluje 15. Jest jest prawodpodobieństwo że z 12 jej kolegów 3 będzie kotrolowanych? (12 po 3)/(100 po 15) ???
Funkcja kwadratowa i proawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Może coś mnie zaćmiło, ale oba zadania są dla mnie dziwne. W pierwszym takich funkcji jest nieskończenie wiele - są one postaci f(x)=ax(x+6)-1
W drugim, to dla mnie jest schemat Bernoulliego, wiemy, że prawdopodobieństwo 15 sukcesów w 100 próbach jest równe 1, co daje nam równanie na prawdopodobieństwo p kontroli pojedynczej osoby
(100 po 15)p^15(1-p)^85=1. To co mamy policzyć to prawdopodobieństwo 3 sukcesów w 12 próbach, czyli (12 po 3)p^3(1-p)^9. No i to niewiele ma wspólnego z podanym przez ciebie wynikiem.
Można też obliczyć to tak, myślimy sobie, że te 12 osób jest wśród 100. Wiemy, że 15 z nich zostanie skontrolowanych. Zdarzeń elementarnych jest wtedy (100 po 15) czyli niby ok. Ale zdarzeń sprzyjających jest znacznie więcej niż (12 po 3), bo każdych trzech z tej dwunastki można na wiele różnych sposobów uzupełnić do 15. Jednym słowem ja w ten wynik nie wierzę.
Napisz jak coś Ci się w tej kwestii rozjaśni.
W drugim, to dla mnie jest schemat Bernoulliego, wiemy, że prawdopodobieństwo 15 sukcesów w 100 próbach jest równe 1, co daje nam równanie na prawdopodobieństwo p kontroli pojedynczej osoby
(100 po 15)p^15(1-p)^85=1. To co mamy policzyć to prawdopodobieństwo 3 sukcesów w 12 próbach, czyli (12 po 3)p^3(1-p)^9. No i to niewiele ma wspólnego z podanym przez ciebie wynikiem.
Można też obliczyć to tak, myślimy sobie, że te 12 osób jest wśród 100. Wiemy, że 15 z nich zostanie skontrolowanych. Zdarzeń elementarnych jest wtedy (100 po 15) czyli niby ok. Ale zdarzeń sprzyjających jest znacznie więcej niż (12 po 3), bo każdych trzech z tej dwunastki można na wiele różnych sposobów uzupełnić do 15. Jednym słowem ja w ten wynik nie wierzę.
Napisz jak coś Ci się w tej kwestii rozjaśni.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03