zadanie z geometrii analitycznej!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anek6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 sty 2009, 17:17

zadanie z geometrii analitycznej!!

Post autor: Anek6 »

Dane są punkty A=(-2;4) B=(-6;4). Wyznacz taki punkt C=(x,y) gdzie -2<x<2 leżący na paraboli o równaniu y=x^2, ale pole trójkąta ABC było największe.
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

nie zrobię rysunku,bo nie potrafię w tym rysować ,ale myślę,że sam sobie poradzisz,narysuj parabolę y=x^2,zaznacz punkty A i B oraz zaznacz część paraboli odpowiadającą -2<x<2,zobaczysz wtedy,że max wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C odpowiada wys.z C=(0,0),zastosuj wzór na pole P=1/2 AB h,AB=4,h max =4,czyli Pmax =1/2`4`4=8.nie wiem,czy pomogłam,ale na logikę,to powinno być dobrze,pozdrawiam heja
ODPOWIEDZ