Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Poli
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2009, 20:57

Termodynamika

Post autor: Poli »

Zupełnie nie wiem jak poradzić sobie z zadniem:
Do szklanki zawierającej 50g lodu o temp -10stopniC wlano wodę o temp 40stopniC.ile gramów wody wlano jeżeli tem końcowa wynosi 10 stopniC
Bardzo proszę o rozwiążąnie tego zadania jest to moja ostatnia szansa na zaliczenie fizyki a nikt nie potrafi mi pomoc
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

ciepło pobrane= ciepło wł. lodu*masa lodu*(0-(-10)) + cieplo topnienia lodu*masa lodu + c. wł. wody*masa lodu*(10-0)

ciepło oddane = c. wł. wody*masa wody*(40-10)

ciepło pobrane=ciepło oddane
ODPOWIEDZ