Ok, ustalmy, że nie jestem matematyczką ale typową humanistką. ergo? kretynką jeśli chodzi o wszelkie zadania matematyczne. Potrzebuje PILNIE pomocy. Z tymi zadaniami. Będzę wdzięczna nawet tyko za poprawne odpowiedzi sama już jakoś dojdę skąd się wzięły;)/ Proszę, bardzo proszęęęę...
1.Podaj liczbę odwrotną (pierwiastek z 10 -3)*y=1
2. Która nierówność opisuje x E (2;10)
*nie ma znaczka wartości bezwzględnej więc będę stosować zwykły nawias*
a)(x-5)<5 b)(x-6)<4 c) (x-7)<5 d)nie ma poprawnej odpowiedzi
3. Zuzanna kupiła sukienkę za 120zł,buty za 174zł i torebkę 96zł
a)ile procent buty są droższe od sukienki
b)jakim procentem ceny sukienki jest cena torebki
4. Wyznacz liczbę x (w zaokrągleniu do 2miejscach po przecinku) jeżeli przybliżenie z niedomiarem liczby x wynosi 24,1 a błąd względny tego przybliżenia wynosi 0,001657
5. Doprowadz do jak najprostrzej postaci uwzględnij, że x E (-3;1) *po raz kolejny nawiasy będą oznaczać liczbę bezwzględną*
2(1-x)-4(x+3)+5x
POMOCY
Liczby rzeczywiste
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Myślę, że chodzi o liczbę odwrotną do liczby \(\sqrt{10}-3\)
\(\frac{1}{\sqrt{10}-3}=\frac{1}{\sqrt{10}-3}\ \cdot\ \frac{\sqrt{10}+3}{\sqrt{10}+3}=\frac{\sqrt{10}+3}{10-9}=\sqrt{10}+3\)
\(y=\sqrt{10}+3\)
2.
B. \(|x-6|<4\)
3.
a)
\(\frac{174-96}{96}\cdot100%=\frac{7800}{96}%=81,25%\)
b)
\(\frac{96}{120}\cdot100%=\frac{960}{12}%=80%\)
4.
\(\frac{x-24,1}{x}=0,001657\\x-24,1=0,001657x\\0,998343x=24,1\\x\approx24,14\)
5.
\(x \in (-3;\ 1)\ \Rightarrow \ 1-x>0\ \Rightarrow \ |1-x|=1-x\\x \in (-3;\ 1)\ \Rightarrow x+3>0\ \Rightarrow \ |x+3|=x+3\)
\(x \in (-3;\ 1)\\2|1-x|-4|x+3|+5x=2(1-x)-4(x+3)+5x=2-2x-4x-12+5x=-x-10\)
P. S. To, że jesteś typową humanistką nie oznacza, że jesteś kretynką w zadaniach matematycznych. Może po prostu się nastawiasz negatywnie do wszystkiego, co jest matematyką?
Myślę, że chodzi o liczbę odwrotną do liczby \(\sqrt{10}-3\)
\(\frac{1}{\sqrt{10}-3}=\frac{1}{\sqrt{10}-3}\ \cdot\ \frac{\sqrt{10}+3}{\sqrt{10}+3}=\frac{\sqrt{10}+3}{10-9}=\sqrt{10}+3\)
\(y=\sqrt{10}+3\)
2.
B. \(|x-6|<4\)
3.
a)
\(\frac{174-96}{96}\cdot100%=\frac{7800}{96}%=81,25%\)
b)
\(\frac{96}{120}\cdot100%=\frac{960}{12}%=80%\)
4.
\(\frac{x-24,1}{x}=0,001657\\x-24,1=0,001657x\\0,998343x=24,1\\x\approx24,14\)
5.
\(x \in (-3;\ 1)\ \Rightarrow \ 1-x>0\ \Rightarrow \ |1-x|=1-x\\x \in (-3;\ 1)\ \Rightarrow x+3>0\ \Rightarrow \ |x+3|=x+3\)
\(x \in (-3;\ 1)\\2|1-x|-4|x+3|+5x=2(1-x)-4(x+3)+5x=2-2x-4x-12+5x=-x-10\)
P. S. To, że jesteś typową humanistką nie oznacza, że jesteś kretynką w zadaniach matematycznych. Może po prostu się nastawiasz negatywnie do wszystkiego, co jest matematyką?