układ 3 równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
perrsona
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2010, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

układ 3 równań

Post autor: perrsona »

Dzień dobry~! Mam problem z dość specyficznym zadaniem w którym trzeba podać odpowiedź na punkty A, B i C.

mamy znaleźć rozwiązanie równania\(x^4+y^4+z^4\)kiedy x, y, z są liczbami rzeczywistymi spełniającymi równania:

\(\begin{cases}
x+y+z=3
x^2+y^2+z^3=9
zyx=-2
\end{cases}\)

Najpierw z 2 pierwszych równań mamy:
\(xy+yz+zx= A\)

Następnie używając:

\((x^2+y^2+z^2)^2= x+y+z+ B \left\{ (xy)^2+(yz)^2+(xz)^2 \right\} ,\)

otrzymujemy\(x^4+y^4+z^4=C\)

A,B,C = ?

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
perrsona
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2010, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: perrsona »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ