MATEMATYKA 2 ZBIÓR ZADAŃ odstawowe własności figur...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nandelle
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2008, 15:51

MATEMATYKA 2 ZBIÓR ZADAŃ odstawowe własności figur...

Post autor: nandelle »

MATEMATYKA 2 ZBIÓR ZADAŃ
wydawnictwo : Pazdro
autor : Kłaczkow, Kurczab, Świda


1.64
Oblicz szerokość prostokątnej ramy obrazu wiedząc, że obwód zewnętrzny ramy jest o 28 cm większy od obwodu wewnętrznego tej ramy

1.65
Czy można z prostokątnego kawałka materiału o wymiarach 117 cm na 80 cm wyciąć trzy okrągłe serwetki: dwie o promieniu 20 cm i jedną o promieniu 40 cm? Odpowiedz i uzasadnij.

1. 67
W trójkącie równoramiennym dane są długości podstawy a=12 cm i wysokości h=18 cm. W trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa wierzchołki prostokąta leżą na podstwaie a, po jednym na każdu ramieniu trójkąta, a przekątne prostokąta sa odpowiednio równoległe do ramion trójkąta. Oblicz dugość boków prostokąta.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

nandelle pisze:1.64
Oblicz szerokość prostokątnej ramy obrazu wiedząc, że obwód zewnętrzny ramy jest o 28 cm większy od obwodu wewnętrznego tej ramy
http://www.zadania.info/807599
1.65
Czy można z prostokątnego kawałka materiału o wymiarach 117 cm na 80 cm wyciąć trzy okrągłe serwetki: dwie o promieniu 20 cm i jedną o promieniu 40 cm? Odpowiedz i uzasadnij.
http://www.zadania.info/2068254
1. 67
W trójkącie równoramiennym dane są długości podstawy a=12 cm i wysokości h=18 cm. W trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa wierzchołki prostokąta leżą na podstwaie a, po jednym na każdu ramieniu trójkąta, a przekątne prostokąta sa odpowiednio równoległe do ramion trójkąta. Oblicz dugość boków prostokąta.
http://www.zadania.info/1838865
ODPOWIEDZ