1. Rozwiąż równanie:
\(\sqrt{32} + \sqrt{18}x = \sqrt{50}\)
2. Rozwiąż równanie:
\(\sqrt{7} - 3 \sqrt{7} x +2= \sqrt{98}\)
3. Rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases}2x-0,8y=6,8 \\0,5 +1,2y=-0,3\end{cases}\)
Z góry bardzo dziękuje.
3 zadania z równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 15:05
- Podziękowania: 6 razy
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Zad. 1
\(\sqrt{32}+ \sqrt{18}x= \sqrt{50} \\
\sqrt{16 \cdot 2}+ \sqrt{9 \cdot 2}x= \sqrt{25 \cdot 2} \\
4 \sqrt{2} +3 \sqrt{2}x=5 \sqrt{2} /: \sqrt{2} \\
4+3x=5 \\
3x=1 \\
x= \frac{1}{3}\)
Zad. 2
\(\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2= \sqrt{98}\\
\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2= \sqrt{49 \cdot 2} \\
\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2=7 \sqrt{2}\\
\sqrt{7}+2-7 \sqrt{2}=3 \sqrt{7}x \\
x= \frac{ \sqrt{7}+2-7 \sqrt{2} }{3 \sqrt{7} }= \frac{7+2 \sqrt{7}-7 \sqrt{14} }{21}\)
\(\sqrt{32}+ \sqrt{18}x= \sqrt{50} \\
\sqrt{16 \cdot 2}+ \sqrt{9 \cdot 2}x= \sqrt{25 \cdot 2} \\
4 \sqrt{2} +3 \sqrt{2}x=5 \sqrt{2} /: \sqrt{2} \\
4+3x=5 \\
3x=1 \\
x= \frac{1}{3}\)
Zad. 2
\(\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2= \sqrt{98}\\
\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2= \sqrt{49 \cdot 2} \\
\sqrt{7}-3 \sqrt{7}x+2=7 \sqrt{2}\\
\sqrt{7}+2-7 \sqrt{2}=3 \sqrt{7}x \\
x= \frac{ \sqrt{7}+2-7 \sqrt{2} }{3 \sqrt{7} }= \frac{7+2 \sqrt{7}-7 \sqrt{14} }{21}\)
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 16:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
1.
\(\sqrt{18}x=\sqrt{50}-\sqrt{32}\\3\sqrt{2}x=5\sqrt{2}-4\sqrt{2}\\3\sqrt{2}x=\sqrt{2}\\x=\frac{1}{3}\)
2.
\(\sqrt{7}-3\sqrt{7}x+2=\sqrt{98}\\\sqrt{7}-3\sqrt{7}x+2=7\sqrt{2}\\-3\sqrt{7}x=7\sqrt{2}-\sqrt{7}-2\\x=\frac{7\sqrt{2}-\sqrt{7}-2}{-3\sqrt{7}}\\x=\frac{-7\sqrt{14}+7+2\sqrt{7}}{21}\)
3.
\(\begin{cases}2x-0,8y=6,8\ /:2\\0,5x+1,2y=-0,3\ /\cdot(-2) \end{cases} \\ \begin{cases}x-0,4y=3,4\\-x-2,4y=0,6 \end{cases} \\-2,8y=4\\-28y=40\\y=-\frac{10}{7}\\x-0,4\cdot(-\frac{10}{7})=3,4\\x+\frac{4}{10}\cdot\frac{10}{7}=3,4\\x+\frac{4}{7}=3,4\\x=3\frac{2}{5}-\frac{4}{7}\\x=3\frac{4}{35}\\ \begin{cases}x=3\frac{4}{35}\\y=-1\frac{3}{7} \end{cases}\)
Dopisałam "x" w drugim równaniu- czy dobrze?
\(\sqrt{18}x=\sqrt{50}-\sqrt{32}\\3\sqrt{2}x=5\sqrt{2}-4\sqrt{2}\\3\sqrt{2}x=\sqrt{2}\\x=\frac{1}{3}\)
2.
\(\sqrt{7}-3\sqrt{7}x+2=\sqrt{98}\\\sqrt{7}-3\sqrt{7}x+2=7\sqrt{2}\\-3\sqrt{7}x=7\sqrt{2}-\sqrt{7}-2\\x=\frac{7\sqrt{2}-\sqrt{7}-2}{-3\sqrt{7}}\\x=\frac{-7\sqrt{14}+7+2\sqrt{7}}{21}\)
3.
\(\begin{cases}2x-0,8y=6,8\ /:2\\0,5x+1,2y=-0,3\ /\cdot(-2) \end{cases} \\ \begin{cases}x-0,4y=3,4\\-x-2,4y=0,6 \end{cases} \\-2,8y=4\\-28y=40\\y=-\frac{10}{7}\\x-0,4\cdot(-\frac{10}{7})=3,4\\x+\frac{4}{10}\cdot\frac{10}{7}=3,4\\x+\frac{4}{7}=3,4\\x=3\frac{2}{5}-\frac{4}{7}\\x=3\frac{4}{35}\\ \begin{cases}x=3\frac{4}{35}\\y=-1\frac{3}{7} \end{cases}\)
Dopisałam "x" w drugim równaniu- czy dobrze?
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 15:05
- Podziękowania: 6 razy