Karta zadań - procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Karta zadań - procenty

Post autor: Kacio »

Zadanie 2
Bogacz wpłacił 60000 zł na miesięczną lokatę oprocentowaną w wysokości 18% w stosunku rocznym. Jaką kwotę odbierze bogacz po miesiącu?

Zdanie następne nazwa "PROBLEM 1"
Wyobraź sobie, że jest możliwe inwestowanie na 1000 lat. Wyobraź sobie, że Bolesław Chrobry wpłacił do banku 10 denarów na konto, które daje zaledwie 1% zysku w ciągu roku. Oszacuj, ile denarów mieliby jego spadkobiercy po 1000 latach.


Proszę o zrobienie zadań do niedzieli zależy mi bardzo na nich.


Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.
\(K=60000 \cdot (1+\frac{0,18}{12})
K==60900\)


problem 1.
\(K=10\cdot(1+\frac{0,01}{1})^{1000}
K=209591,56\)
ODPOWIEDZ