W stożek o promieniu podstawy długości 12 i wysokości 15 wpisano walec, w ten sposób, że jedna podstawa walca zawiera się w podstawie stożka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Oblicz długość promienia podstawy i długość wysokości walca, wiedząc że pole powierzchni bocznej walca wynosi \(27,5 \pi\).
Jak się za to zabrać?
Stożek i walec
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj trójkąt równoramienny i prostokąt wpisany,będzie to przekrój osiowy stożka z wpisanym walcem.
Wysokość stożka oznacz H,wysokość walca h.
Promień podstawy stożka R,walca r.Różnica promieni R-r będzie potrzebna przy obliczeniach.
Trójkąt prostokątny utworzony przez H,R i tworzącą stożka l jest podobny do trójkąta utworzonego przez
wysokość walca h,różnicę promieni R-r i kawałek tworzącej stożka od podstawy do punktu styczności
walca ze stożkiem.
Masz proporcję\(\frac{h}{12-r}= \frac{15}{12} \Rightarrow \frac{h}{12-r}= \frac{5}{4}\)
\(4h=60-5r \Rightarrow h= \frac{60-5r}{4}\)
Wykorzystasz pole boczne walca.\(2 \pi \cdot r \cdot h=27,5 \pi\)
\(\frac{2 \pi r(60-5r)}{4}=27,5 \pi\)
Po skróceniach masz
\(r=1\)
\(h= \frac{60-5}{4}=13,75\)
Wysokość stożka oznacz H,wysokość walca h.
Promień podstawy stożka R,walca r.Różnica promieni R-r będzie potrzebna przy obliczeniach.
Trójkąt prostokątny utworzony przez H,R i tworzącą stożka l jest podobny do trójkąta utworzonego przez
wysokość walca h,różnicę promieni R-r i kawałek tworzącej stożka od podstawy do punktu styczności
walca ze stożkiem.
Masz proporcję\(\frac{h}{12-r}= \frac{15}{12} \Rightarrow \frac{h}{12-r}= \frac{5}{4}\)
\(4h=60-5r \Rightarrow h= \frac{60-5r}{4}\)
Wykorzystasz pole boczne walca.\(2 \pi \cdot r \cdot h=27,5 \pi\)
\(\frac{2 \pi r(60-5r)}{4}=27,5 \pi\)
Po skróceniach masz
\(r=1\)
\(h= \frac{60-5}{4}=13,75\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.