Procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Procenty

Post autor: Kacio »

oblicz ile pieniedzy wypłacisz z banku po roku jeśli wpłaciłeś do banku kwotę 1000zł na lokate:
a) 3 miesieczna oprocentowaną 12%w skali roku
b) 6miesieczną oprocentowana 13% w skali roku
c) roczną oprocentowana 14% w skali roku


proszę o szybkie i sprawne rozwiązanie

Pozdrawiam!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przy lokacie kwartalnej odsetki kapitalizuje się 4 razy w roku, a przy lokacie półrocznej- dwa razy w roku.

a)
\(1000\cdot(1+\frac{1}{4}\cdot0,12)^4=1000\cdot1,03^4\approx1125,51\)

b)
\(1000\cdot(1+\frac{1}{2}\cdot0,13)^2=1000\cdot1,065^2\approx1134,23\)

c)
\(1000(1+0,14)=1000\cdot1,14=1140\)
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Post autor: Kacio »

serdecznie dziękuję!!! :)
ODPOWIEDZ