Trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Trójkąt prostokątny
1.Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano takie punkty K i M, że BK = AC i AM = BC. Oblicz miarę kąta CBk
Ostatnio zmieniony 08 lut 2009, 10:13 przez qest52, łącznie zmieniany 1 raz.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
\(|<CAB|=\alpha\\
|<CBA|=90^o-\alpha\\
|<MCK|=\beta\)
Trójkąt CAK jest równoramienny
\(|<CKA|=|<KCA|=(180^o-\alpha):2=90^o- \frac{\alpha}{2}\)
Trójkąt CMB jest równoramienny
\(|<CMB|=|<MCB|=[180^o-(90^o-\alpha)]:2=45^o+\frac{\alpha}{2}\)
Obliczam \(\beta\)
\(\beta=180^o-(|<CKA|+|<CMB|)=180^o-(90^o- \frac{\alpha}{2}+45^o+\frac{\alpha}{2})=45^o\)
|<CBA|=90^o-\alpha\\
|<MCK|=\beta\)
Trójkąt CAK jest równoramienny
\(|<CKA|=|<KCA|=(180^o-\alpha):2=90^o- \frac{\alpha}{2}\)
Trójkąt CMB jest równoramienny
\(|<CMB|=|<MCB|=[180^o-(90^o-\alpha)]:2=45^o+\frac{\alpha}{2}\)
Obliczam \(\beta\)
\(\beta=180^o-(|<CKA|+|<CMB|)=180^o-(90^o- \frac{\alpha}{2}+45^o+\frac{\alpha}{2})=45^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.